Online protesty znemožnily EU vyjasnit si sporné body dohody s USA

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Evropští odpůrci připravované dohody mezi USA a EU (TTIP) zkomplikovali vyřešení klíčových nejasností ochromením veřejné online konzultace. Ta měla přispět k vyjasnění neshod ohledně míry mezinárodní investiční ochrany a zohlednění mechanismu pro řešení sporů mezi investory a státy. Aktivisté a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker varují před možností obcházet evropské normy, podle amerického obchodního zmocněnce Michaela Fromana je silná ochrana investic nutná.

Evropské unii se nepodaří splnit svůj cíl a získat v listopadu novou vyjednávací pozici. Podle nejmenovaných představitelů EU hrozí ještě další zpoždění. „Veřejná konzultace nevyjasnila rozsah investiční ochrany. Zpoždění vydání rozhodnutí je nevyhnutelné,“ uvedl jeden z nich pro agenturu Reuters.

Z téměř 150 tisíc příspěvků do veřejné konzultace o ochraně obchodu před vládními zásahy jich údajně více než 95 procent pocházelo od podporovatelů sdružení, která s dohodou výrazně nesouhlasí. Často byly výsledkem automaticky generovaných formulářů na aktivistických stránkách.

Obavy z amerického importu

Tato činnost narušila plán EU nabídnout důkazy a argumenty k rozptýlení obav, které dohodu mezi o vytvoření zóny volného obchodu provázejí. Jsou odrazem evropského strachu například z importu geneticky modifikovaného obilí. „Dohoda TTIP je velmi špatný nápad, lidé se strachují kvůli bezpečnosti potravin“ říká Natacha Cingotti z ekologické organizace Přátelé Země.

Rozporuplné postoje k dohodě ochromují rozhodovací schopnost Evropské komise. Podle obhájců TTIP by mohla být podepsána do konce roku 2015. Komise zdůraznila, že konzultace ale neměla být referendem o zahrnutí sporného mechanismu řešení sporů mezi investory a státy.