Operace u Kramatorska skončila. Ukrajinská armáda rebely zničila

Ukrajinský ozbrojenec

Ukrajinský ozbrojenec Zdroj: ctk

U východoukrajinského Kramatorska podle listu Ukrajinska pravda skončila operace armády proti silné skupině povstalců. Jejím cílem bylo zlikvidovat skupinu, která v úterý nastražila krvavou léčku armádní jednotce. Velení útočících jednotek oznámilo, že několik vzbouřenců bylo usmrceno a tři zajati.

Podle informace ukrajinského ministerstva obrany v armádních jednotkách ani mezi civilním obyvatelstvem nejsou žádné ztráty na životech. Na straně vzbouřenců bylo několik osob usmrceno a několik dalších zraněno. Boje se soustředily do okolí obce Starovarvarivka, která leží západně od Kramatorska. Armáda zadržela tři povstalce a zabavila několik granátometů.

Podle Ukrajinské pravdy šlo o operaci s cílem zlikvidovat ozbrojence, kteří v úterý přepadli jednotku ukrajinské armády, kterou dostali do léčky. Zabili přitom sedm vojáků, sedm zranili a zničili několik obrněných vozidel.

Parlament vyzval k zastavení bojů

Bojové operace ukrajinské armády v Doněcké oblasti byly dnes tématem ostré diskuse v kyjevském parlamentu. Šéf poslanecké skupiny opoziční Strany regionů Oleksandr Jefremov vyzval vládu, aby bezodkladně zastavila „kárnou operaci“ proti separatistům. Dokud se tak nestane, poslanci Strany regionů budou jednání sněmovny bojkotovat, řekl Jefremov.

Aby potvrdili váhu svého stanoviska, opustili opoziční poslanci demonstrativně jednací sál. Podle některých médií nyní shromažďují hlasy potřebné k tomu, aby předsedu parlamentu Oleksandra Turčynova zbavili funkce. Turčynov v projevu k poslancům prohlásil, že je ochoten vydat rozkaz k zastavení „protiteroristické operace“ na východě země. Podmínkou ale je, aby povstalci složili zbraně a zastavili boj proti armádě a Národní gardě.