Opět odloženo. ČEZ si musí počkat na verdikt o odebrání licence v Bulharsku

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Bulharský energetický regulátor DKEVR již podruhé odložil verdikt o odebrání licencí na prodej zahraničním distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN. Úřad odstartoval jednání kvůli sporu o zaplacení údajného dluhu distributorů. Rozhodnutí bylo přesunuto na 12. května.

Podle agentury Reuters byla důvodem odkladu žádost rakouské společnosti EVN, která chce více času na to, aby se mohla seznámit s novými důkazy předloženými 7. dubna.

Řízení o odebrání licence je reakcí na to, že firmy nezaplatily údajný dluh v celkové výši 318 milionů leva (4,5 miliardy korun) bulharské státní energetické společnosti NEK.

Více času na analýzu

„Rozhodli jsme se poskytnout distributorům více času k analýze dokumentů, které se týkají požadavků NEK,“ řekl podle Reuters šéf energetického regulátora Bojan Boev.

Odebrání licencí by bylo další tvrdou ranou pro zahraniční investory v bulharském energetickém sektoru, které už zasáhlo rozhodnutí tamní socialistické vlády snížit domácnostem účty za elektřinu. Snížení cen mělo dopad na zisky zahraničních distributorů i místních producentů elektřiny.

Bulharský regulátor zahájil proces minulý měsíc poté, co firmy odmítly zaplatit údajný dluh firmě NEK. Distributoři tvrdí, že státní firmě nic nedluží, naopak NEK jim prý nezaplatila peníze za instalace větrné a solární energie.

Státní společnost NEK je údajně silně zadlužená. V uplynulém roce měla podle Reuters dluhy za více než dvě miliardy leva (přes 28 miliard korun). V bulharských médiích se letos objevily zprávy, že firma je před bankrotem.