Orbán je na historickém minimu, Maďaři nemají chuť jít k volbám

Viktor Orbán, Maďarsko

Viktor Orbán, Maďarsko Zdroj: profimedia.cz

Podpora maďarského premiéra Viktora Orbána klesla na historické minimum. V zářijovém průzkumu agentury Medián dosáhla 38 procent. Dosud nejnižší popularitu měl v roce 1999, a to 41 procent. Přes tento propad stále zůstává nejoblíbenějším maďarským politikem.

O moc lépe v sondě nedopadla ani Orbánova vládní strana Fidesz. Tento měsíc by ji volilo 31 procent lidí, což je nejhorší výsledek za posledních šest let. Strana tak od voleb v minulém roce ztratila téměř 22 procent, agentura to označuje za „vážný znak zklamání.“

Dalším důkazem nelibosti Maďarů se současnou politickou scénou je podle ní neochota jít k volebním urnám. V současnosti je rozhodnuto hlasovat pouze 40 procent lidí. „Podobná pasivita nebyla zaznamenána od roku 1991,“ uvádí Medián.

Z rozčarování voličů zřejmě profituje krajně pravicový Jobbik, který si polepšil a má 12 procent, stejně jako socialisté.

Orbán bývá kritizován doma i v zahraničí kvůli své hospodářské politice, odpůrci mu vytýkají také údajné potlačování svobody a upevňování vlastní moci. Nespokojenost „běžných“ Maďarů nejlépe ilustruje nedávná telefonická a internetová diskuse premiéra se čtenáři populárního bulvárního deníku Blikk.

„Jak je možné, že každý utíká nebo by z Maďarska rád utekl? Je mi dvacet let a nějakou dobu je mou největší touhou dostat se z této nemožné země,“ zněl jeden dotaz. „Můj muž hledá tři měsíce práci a nic. Kde je to obrovské množství míst, o kterých jste mluvil?“ chtěla vědět další tazatelka.