Orbán: Maďarsko nechce být součástí protiruské koalice

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Maďarsko nechce být zatahováno do mezinárodní protiruské koalice kvůli Ukrajině. Podle agentury MTI to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán, který v této souvislosti kromě jiného rovněž poznamenal, že sankce uvalené na Rusko nebudou na konci letošního prvního pololetí prodlouženy automaticky.

„Na konci první poloviny letošního roku lze očekávat vážnou diskusi v Evropské unii o naplňování minské dohody. Jinými slovy, nebude automatické prodloužení sankcí proti Rusku. A ať už bude naše rozhodnutí jakékoli, měla by mu předcházet rozvážná a objektivní analýza týkající minské dohody,“ řekl Orbán na setkání s maďarskými diplomaty v Budapešti.

Loňská dohoda z Minsku má zajistit příměří na východě Ukrajiny, kde se proti prozápadnímu ukrajinskému vedení v Kyjevě postavili proruští separatisté podněcovaní a podporovaní Moskvou. Ozbrojený konflikt, který vypukl v dubnu 2014 si už vyžádal na 9000 mrtvých.

Pragmatické přátelství

Maďarská vláda prosazuje „pragmatické přátelské“ vztahy s Ruskem, které mají zejména ekonomické pozadí. Mimo jiné umožnila ruskou účast na rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks a při návštěvě Orbána v Moskvě v polovině února bylo jedním z hlavních bodů prodloužení dlouhodobých kontraktů na dodávky ruského zemního plynu do konce roku 2019.

Maďarský premiér také znovu ostře odmítl hrozby omezení finančních prostředků z evropských fondů pro středoevropské země, které se odmítají podřídit povinným kvótám pro příjem migrantů. Tyto hrozby označil za „nepřijatelné“ a měly by podle něj být ignorovány. Dodal, že opovržení si zaslouží „několik lidí“, kteří „si myslí, že na jedné straně jsou ti, kteří na svém blahobytu tvrdě pracují“ a pak jsou tady ti „chudí, smolní“ Středoevropané, kterým se přenechává trocha peněz.