Organizace Islámský stát prý použila proti syrským vojákům yperit

Příslušník syrské armády

Příslušník syrské armády Zdroj: ctk/ap

Bojovníci teroristické organizace Islámský stát (IS) údajně použili při útoku na vojáky syrské armády yperit. Stalo se tak v bitvě o armádní letiště ve východní provincii Dajr az-Zaur, informovala v pondělí večer syrská státní média. Zprávu nebylo možné nezávisle ověřit.

Podle organizace syrských ochránců lidských práv SOHR islámští radikálové na severu Sýrie sestřelili syrské vojenské letadlo. Armáda potvrdila, že přišla o stroj, který byl na monitorovací misi. Zasáhla ho údajně raketa, pilot se katapultoval, armáda zahájila záchranou operaci.

„Teroristé použili granáty s hořčičným plynem, což způsobilo, že oběti se udusily,“ oznámila státní televize k údajnému chemickému útoku. Syrská média neupřesnila, kolik mrtvých si útok bojovníků IS na přísně střežené letiště jižně od města Dajr az-Zaur vyžádal.

Yperit, známý rovněž jako hořčičný plyn, leptá oči, pokožku a plíce. Podle mezinárodního práva je jeho používání zakázané. Pozorovatelé již několikrát IS obvinili, že v bojích v Iráku a Sýrii použil chemické zbraně včetně yperitu. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) stejné obvinění vznesla i vůči syrské armádě.

Provincie Dajr az-Zaur má strategickou polohu; pro organizaci Islámský stát je spojnicí mezi jeho ústřední baštou, syrskou provincií Rakka a jeho bojovníky v Iráku.

V oblasti sestřelili letadlo

SOHR monitoruje situaci v Sýrii z Británie a tvrdí, že k tomu používá síť informátorů. Organizace uvádí, že v bojích poblíž Halabu bylo sestřeleno vojenské letadlo. Hořet začalo ještě ve vzduchu a bylo vidět, jak padá v oblasti Talát al-Ís, kde bojuje fronta An-Nusra, hlásící se k teroristické organizaci Al-Káida. SOHR oznámila, že An-Nusra pilota zajala a odvezla na své velitelské stanoviště.

Syrská armáda tvrdí, že její letadlo zasáhla raketa typu země-vzduch. An-Nusra nepotvrdila použití této zbraně. Její bojovníci tento týden lokalitu dobyli, ale nyní čelí podle Reuters prudkým náletům ruského a syrského letectva.

Syrská opozice neúspěšně žádala své spojence o dodávky protiletadlové techniky, ale od roku 2011, kdy konflikt začal, se jí přesto podařilo sestřelit několik syrských letadel.

Od února platí příměří

V Sýrii platí od konce února příměří, které se však nevztahuje na islámské radikály, boje proti nim tedy pokračují. V Ženevě mají být za necelý týden obnoveny mírové rozhovory o Sýrii.

Boje jsou hlášeny také z východní Sýrie. Agentura Amak, která je blízká islamistům, oznámila, že bojovníci IS podnikli útok na vesnici vedle letiště u Dajr az-Zauru. Dva sebevražední atentátníci prý se svými vozidly vjeli do vojáků a „desítky jich usmrtili“. Zprávu však nelze ověřit z jiných zdrojů.

Asi 60 procent města Dajr az-Zaur, kde žije více než 200 tisíc lidí, je pod kontrolou IS. Pozice islamistů tam pravidelně bombardují ruská letadla. Při leteckých útocích proti IS podle agentury AFP zahynulo v pondělí v Dajr az-Zauru sedm civilistů.