Osmdesátiletý miliardář si získává Rakušany odporem k euru

miliardář Frank Stronach

miliardář Frank Stronach Zdroj: profimedia.cz

V Rakousku se rodí nová politická síla, se kterou je potřeba počítat. Její vůdčí postavou je osmdesátiletý miliardář Frank Stronach. Tento kanadsko-rakouský podnikatel ještě ani nezaložil vlastní stranu a už by ho volilo deset procent Rakušanů a ve sněmovně k němu přeběhli čtyři poslanci. Vitální stařec svým krajanům imponuje nejen životním příběhem chuďase, který v zámoří zázračně zbohatl, ale také svým otevřeným odporem k jednotné evropské měně.

V úterý večer podal Frank Stronach oficiální žádost na ministerstvu vnitra o založení nové politické strany. Její název Team Stronach Für Österreich nikoho nenechává na pochybách, jak důležitou roli v uskupení bude hrát její zakladatel a předseda. „Máme ambice získat 20 až 30 procent hlasů a v roce 2013 vyhrát parlamentní volby,“ řekl Stronach deníku Wirtschaftsblatt. Slavnostní entrée chystá na dnešek v oranžerii vídeňského zámku Schönbrunn.

Stronacha by podle většiny průzkumů zatím volilo necelých deset procent Rakušanů. Na lidovce a sociální demokraty mu tedy chybí ještě asi 20 procent. Podle jednoho průzkumu by ale „Stronacha rádo vidělo v parlamentu“ 34 procent lidí. Volby do vídeňského parlamentu zemi čekají už příští rok na podzim. Stronachovi hraje do karet rostoucí nechuť Rakušanů k Bruselu a politice Evropské centrální banky, která podle nich utápí jejich peníze v chudých jihoevropských státech.

Euroskeptik Stronach nemluví přímo o návratu k šilinku. Místo toho navrhuje, aby každý člen klubu měl vlastní euro, avšak každé v jiné hodnotě. Psychologicky by tak všechny země zůstaly v eurozóně. „Bylo by italské euro, řecké, rakouské. Německé euro by bylo vzorem,“ řekl Stronach ekonomickému magazínu trend.

Rodák ze štýrského Kleinsemmeringu má jednu velkou výhodu: jeho pohádkový příběh zná v Rakousku téměř každý. Ve dvaadvaceti letech odešel vyučený automechanik do Kanady s 200 dolary a vrátil se jako boháč. Stronach kromě dalších podniků v různých odvětvích založil strojírenskou firmu Magna, která se pod jeho vedením stala globálním impériem v dodávání autodílů.

Stronachovo jmění je odhadováno na čtyři miliardy dolarů. Po návratu do vlasti si podnikatel veřejnost získal také tím, že lil peníze do rakouského fotbalu s úmyslem získat pro národní tým titul mistrů světa.

S politikou magnát koketoval už v Kanadě, když neúspěšně kandidoval za tamní liberální stranu. Také nově založené politické uskupení se hlásí k liberalismu. Kromě kritiky eura požaduje jednotnou 20procentní daň, snížení byrokracie o desetinu a vyrovnaný státní rozpočet.

***

10 procent Rakušanů by podle většiny průzkumů volilo Stronachovu stranu

O autorovi| Petr Horký / Praha