OSN schválila rezoluci o vyšetření chemických útoků v Sýrii

Závod na likvidaci chemických zbraní

Závod na likvidaci chemických zbraní Zdroj: CC BY 2.0: PEO ACWA

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která má pomoci vyšetřit chemické útoky v Sýrii a najít jejich pachatele. Text dokumentu byl přijat jednomyslně. Spojené státy a Rusko už ve čtvrtek uvedly, že se na návrhu rezoluce shodly, nikdo z dalších 13 členů Rady bezpečnosti následně proti textu nevznesl žádné námitky. Uvedla to agentura Reuters.

Rezoluce žádá o sestavení skupiny vyšetřovatelů, kteří vypátrají a najdou osoby či organizace odpovědné za útoky spáchané chemickými látkami v Sýrii. Americký ministr zahraničí John Kerry již dříve uvedl, že návrh vytváří mechanismus k určení odpovědnosti za tyto útoky. Jakmile budou nalezeni viníci, Rada bezpečnosti bude moci konat. Pachatelům už pohrozila možnými následky, včetně sankcí.

Ačkoli se Američané s Rusy neshodnou na způsobu, jak ukončit syrský konflikt, ohledně chemických zbraní shodu našli. V roce 2013 tak Moskva přispěla k dohodě o zničení syrských chemických zbraní. Sýrie s tím souhlasila a nechala ze země vyvézt 1300 tun bojových chemikálií, které pak byly pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) zničeny mimo syrské území.

V poslední době ale přibývá zpráv o útocích, při nichž byl použit chlor. Tento plyn není na rozdíl od sarinu zakázán, je však jedovatý a jeho použití jako zbraně je od roku 1997 zakázáno v rámci Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC). Sýrie se k ní připojila v roce 2013.