OSN: Statisíce lidí na útěku kvůli bojům v Libyi

Boje v Tripolisu

Boje v Tripolisu Zdroj: ctk/ap

Už asi 287 tisíc lidí vyhnaly z domovů pokračující boje mezi znepřátelenými milicemi v Libyi. Uvedl to úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého jen za poslední tři týdny prý přibylo v zemi asi 100 tisíc nových lidí na útěku. Chaos panující v Libyi rozpoutaly skupiny, které se podílely na svržení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011. Odmítají složit zbraně a podřídit se vládě a bojují mezi sebou i proti armádě o území, která po revoluci ovládly.

Nejtěžší boje se vedly o metropoli Tripolis, kde se konkurenční milice z Misuráty a ze Zintánu utkaly o kontrolu nad mezinárodním letištěm. Město nakonec ovládly misurátské milice. Právě z okolí hlavního města prý také pochází většina běženců.

Další velká skupina uprchla prý z oblasti kolem druhého největšího města v zemi Benghází, o nějž bojují islamisté se silami odpadlického generála Chalífy Haftara, jehož podporuje i část vládního vojska.

Podle mluvčího UNHCR Adriana Edwardse místní komunity nápor uprchlíků nezvládají. Jako příklad uvedl město Adžajlát, ležící osmdesát kilometrů západně od Tripolisu, které muselo ke svým 100 tisíc stálých obyvatel přijmout 16 tisíc utečenců. Libyi už dříve opustila většina cizinců, své občany i diplomatický sbor evakuovala také Česká republika.