OSN: V Iráku letos zemřelo při bojích již 5576 civilistů

Irák násilí

Irák násilí Zdroj: ctk

Při násilnostech v Iráku zemřelo od začátku letošního roku již 5576 civilistů. Oznámila to dnes Organizace spojených národů. Dalších nejméně 11 665 osob utrpělo zranění. Irák se stal v posledních měsících terčem ofenzivy islamistů z hnutí Islámský stát, kteří dobyli severozápad země a na obsazených územích - i v sousední Sýrii - vyhlásili chalífát.

Radikálové nejprve začátkem ledna ovládli město Fallúdža, asi 60 kilometrů západně od metropole Bagdádu a částečně dobyli město Ramádí, což je metropole převážně sunnitské provincie Anbár. Minulý měsíc se pod jejich kontrolu dostala již významná část severu země včetně města Mosul. Jen v červnu přišlo při bojích o život 2400 lidí, z toho 1531 civilistů.

Nejnovější zpráva OSN hovoří o „systematických a do očí bijících porušeních“ mezinárodního práva, kterých se dopouští hnutí Islámský stát - dříve Islámský stát v Iráku a Levantě - ISIL. Extremisté podle ní mimo jiné popravují civilisty, páchají sexuální útoky na ženy a dívky, provádějí únosy a cílené útoky na politické i náboženské vůdce a zabíjejí děti.

Válečné zločiny

K porušením ale dochází i na straně vládních jednotek a skupin bojujících po jejich boku. I ty se podle OSN dopouštějí „poprav vězňů a zadržených osob“, což by mohlo představovat válečné zločiny. Veškeré informace o incidentech a bojích je nicméně těžké ověřit, a to vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi, dodala OSN.

Extremisté zahájili ofenzivu počátkem června a získali pod svou kontrolu severozápad Iráku a některé části Sýrie. Na konci června jejich mluvčí oznámil, že na dobytých územích vytvořili chalífát, v jehož čele stanul vůdce povstalců abú Bakr Bagdádí. Cílem povstalců je dobytí Bagdádu. Kvůli násilnostem muselo za poslední měsíc opustit své domovy více než 1,2 milionu lidí.