Otevře se Barma světu? O budoucnosti rozhodne spor o pivovar

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Barma je v současné době jedním z největších hitů pro zahraniční investory v Asii. V zemi, která se po dekádách vlády vojenské junty otevřela Západu, chce teď být každý. Nikdo ale zatím neví, do jaké míry jsou investice v Barmě bezpečné a chráněné zákonem. Zájemci proto napjatě sledují, jak dopadne spor o největší místní pivovar, o nějž se přetahuje firma napojená na armádu se zahraničním investorem. Výsledek tohoto sporu by mohl do budoucna vytvořit precedent pro ostatní investice ze zahraničí.

O značku Myanmar Breweries, největšího výrobce piva v zemi a také největšího plátce daní, se ucházejí firmy Union of Myanmar Economic Holdings a singapurská skupina Fraser and Neave. Za prvně jmenovanou firmou stojí představitelé bývalé vojenské junty, píše deník Financial Times. Podíl 55 procent patří singapurské firmě, kterou ale nedávno koupil nejbohatší Thajec Charoen Sirivadhanbhakdi, vlastník společnosti Thai Brewery.

Podle zdrojů Financial Times podala barmská státní firma, která drží minoritní podíl v barmském pivovaru, na singapurského většinového vlastníka arbitráž. Union of Myanmar Economic Holdings prý v arbitráži tvrdí, že po přechodu Fraser and Neave na nového vlastníka z Thajska má minoritní vlastník právo odkoupit 55 procent, které Fraser and Neave v pivovaru drží. „Je to případ, který by investoři měli sledovat,“ řekl deníku diplomat sídlící v Rangúnu. „Nastaví to pravidla pro budoucí investice.“

Pivovar Myanmar Brewery vyrábí piva Myanmar Beer, Myanmar Double Strong a Andaman Gold. Americká investiční banka JP Morgan & Chase vloni podíl Fraser and Neave ocenila na 170 až 537 milionů dolarů. V bitvě jde ale vlastně o mnohem víc – Myanmar Breweries je totiž jen jednou z opravdu mnoha firem, které se snaží vydělat na ekonomickém růstu rozvojové země s šedesátimilionovou populací.

Své investiční plány v Barmě už představily či rozjely Coca-Cola, Nissan, British American Tobacco, někteří na vlastní pěst, jiní formou joint venture s místním partnerem. V listopadu je uzávěrka pro přihlášky ropných firem, které mají zájem o licence na průzkum a těžbu v zemi. Ti všichni budou případ Myanmar Breweries sledovat velice pozorně.

Svět objevuje novou Barmu. Ona musí najít samu sebe