Oživení bude maraton, ne sprint, říká Lagardeová

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: profimedia.cz

Světové hospodářství je na cestě k oživení, rizika však přetrvávají. Uvedla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Upozornila rovněž na známky stabilizace ekonomiky v eurozóně a Spojených státech. Hospodářské oživení ale podle ní bude "maraton, ne sprint".

„Světová ekonomika sice může být na cestě k oživení, není tu však velký prostor k manévrování a žádný prostor pro politické chyby,“ uvedla Lagardeová. „Světová ekonomika již nestojí na hraně a máme důvod být optimističtější. Optimismus nás však nesmí dovést k falešnému pocitu bezpečí. Stále existují významné hospodářské a finanční slabiny, s nimiž se musíme vypořádat,“ dodala.

Hrozbu pro světovou ekonomiku podle Lagardeové představují zejména vysoké dluhy vyspělých zemí a stoupající ceny ropy. Zvyšuje se navíc nebezpečí, že hospodářská aktivita v rozvíjejících se zemích ve středně dlouhém období zpomalí. Vyspělé ekonomiky musí podle Lagardeové pokračovat v makroekonomické podpoře, vyvážené fiskální politice a reformách, aby napravily škody způsobené krizí a posílily svou konkurenceschopnost. Lagardeová rovněž pochválila Čínu za její příznivou roli v době světové finanční krize. „Čína pomohla učinit globální ekonomický systém méně náchylným k ničivým krizím,“ řekla šéfka MMF. Dodala, že přetrvávající slabost vyhlídek světové ekonomiky podtrhuje důležitost toho, aby si Čína udržela významnou roli v globálních politických rozhovorech a zrychlila reformy své vlastní ekonomiky. Upozornila, že pokud Čína provede další hospodářské reformy, mohl by se čínský jüan v budoucnosti stát rezervní měnou.

Lagardeová rovněž zdůraznila potřebu spolupráce velkých světových ekonomik. „Všichni jsme propojení a navzájem se ovlivňujeme,“ řekla. „Pokud budeme stát při sobě, bude celek silnější než součet jeho jednotlivých částí,“ dodala.