Památkám syrské Palmýry hrozí zkáza. Na severu země padlo 170 členů IS

pohled na památky v městě Palmýra,

pohled na památky v městě Palmýra, Zdroj: ctk

V bojích proti radikálům v severovýchodní Sýrii přišlo od pondělka o život na 170 členů skupiny Islámský stát (IS). Oznámili to syrští ochránci lidských práv, podle nichž se bojuje v kurdské provincii Hasaká a kurdským oddílům pomáhá mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy. Památkám ve městě Palmýra, do něhož bojovníci IS už pronikli, hrozí ničení, proto byly odvezeny stovky historicky cenných soch.

Kurdské milice obklíčily bojovníky IS v asi desítce vesnic poblíž města Tall Tamir. Jde o důležitou lokalitu, protože leží v sousedství území, které IS ovládá v Iráku. Podle Ramího Abdar Rahmána, který vede exilovou skupinu ochránců lidských práv, americké velení letecké operace koordinuje s Kurdy. Podobně se podařilo v lednu vytlačit IS z kurdského města Kobani na syrsko-turecké hranici.

Podle kurdského velení v Hasaká zahynulo 80 bojovníků IS, když se snažili dostat se z Tall Tamiru. Dalších několik desítek jich padlo při náletech. „Máme potvrzeno, že o život přišlo 170 až 200 členů IS,“ řekl velitel Násir Hadž Mansúr. IS v únoru z vesnic v okolí Tall Tamiru odvedl stovky místních obyvatel a asi 200 jich stále drží v zajetí.

Dnes přišla zpráva o útoku na školu v centru Damašku. Zahynula při něm učitelka a 23 žáků bylo zraněno. Budovu zasáhla minometná střela. Centrum hlavního města bylo dosud bojů ušetřeno. Syrská válka začala na jaře roku 2011 a má na 220 tisíc obětí.

Památky v Palmýře ohroženy

IS bojuje také v blízkosti historicky cenné Palmýry. Dnes se jim podařilo zmocnit se sídla tamní tajné služby na severu města. Na severních předměstích se v noci bojovalo a byla slyšet dělostřelecká i minometná palba. Podle agentury Reuters má IS v rukou třetinu města. V neděli IS nakrátko obsadil severní čtvrtě Palmýry, ale pak byl přinucen ustoupit. Důsledkem vleklých bojů u Palmýry jsou výpadky v dodávce vody a elektřiny. IS o Palmýru začal bojovat 13. května. Je to pro něj strategická lokalita v pouštní oblasti, která sousedí s iráckou provincií Anbár.

Šéf syrského památkového úřadu Maamún Abdal Karím agentuře Reuters řekl, že malé skupiny radikálů už pronikly k centru Palmýry a že památkám ve městě hrozí od islamistů zničení. Kvůli tomuto nebezpečí už byly podle něj odvezeny stovky soch. Vyzval také syrskou armádu, opozici a mezinárodní společenství k záchraně tohoto historického místa, které je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Palmýra a její památkyPalmýra a její památky | ctk

„Stovky a stovky soch, o něž jsme se báli, že budou zničeny a prodány, jsou nyní na bezpečném místě. Strach máme o muzeum a o velké pamětihodnosti, které není možné přesunout. Jde o boj celého světa,“ citoval Reuters Abdal Karíma.

Palmýra je průsečíkem různých starověkých kultur
Historické město Palmýra ležící v oáze v poušti ve střední Sýrii bylo jedním z výjimečných míst starověkého světa, od roku 1980 je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. V minulosti sloužila jako místo, kde se zastavovaly karavany putující po někdejší obchodní cestě spojující Čínu, Indii a Persii s oblastí Středomoří. „Dějiny Palmýry jsou historií otevřenosti vůči světu a propojování různých kulturních vlivů,“ říká ředitel berlínského Muzea Přední Asie Markus Hilgert.

Palmýra zažívala největší rozkvět v prvních stoletích našeho letopočtu. Do svérázného stylu se tu slily různé kulturní vlivy: především helénský, římský, perský nebo mezopotámský. „Myslíme si, že multikulturalita je vynálezem dneška, ale v Palmýře je vidět, že existovala už mnohem dříve,“ upozorňuje Hilgert.

Vlády nad městem se ve třetím století ujala legendární královna Zenobie, která svůj vliv rozšířila až do Egypta. Kvůli tomu si znepřátelila Římskou říši. Tažení císaře Aureliána vedlo v roce 272 ke zničení Palmýry. Mimořádného významu je soubor staveb v oblasti podél někdejší kolonády. V dobrém stavu se dochoval amfiteátr nebo pohřebiště.

Pokud radikálové z Islámského státu zničí, půjde podle Hilgerta o nenahraditelnou ztrátu pro historii lidstva, ale i pro budoucnost Syřanů. Místo by se podle něj mohlo stát jednou z největších turistických atrakcí v Sýrii.

V Iráku se bojuje u města Ramádí, které IS obsadil o víkendu. Armádě se dnes podařilo odrazit útok IS v blízkosti města, které je střediskem Anbáru. IS se údajně snaží rozšířit své územní zisky v této západoirácké provincii, kde armáda ovládá pouze enklávy území.

Vojsko se spolu se šíitskými milicemi připravuje na protiútok na Ramádí. IS ale při jeho obsazení získal těžkou výzbroj včetně tanků a také množství munice, kterou za sebou nechali ustupující vojáci. Provinční správa začala vyzývat občany, aby se připojili k policii, armádě a šíitům a pomohli město osvobodit. Šíité o protiofenzivě hovoří jako o bitvě o Anbár. Boje o Ramádí si vyžádaly životy 500 lidí a 40 tisíc obyvatel z města uprchlo.

irácká policejní hlídka u města Ramádíirácká policejní hlídka u města Ramádí | ctk irácká policejní hlídka u města Ramádí

Reportáž z Iráku a Sýrie: Utrpení na hoře Sindžár