Pan Ki-mun: Za boje v Sýrii nese zodpovědnost i mezinárodní společenství

tajemník OSN Pan Ki-Mun

tajemník OSN Pan Ki-Mun Zdroj: ctk

Přerušení rozhovorů o Sýrii ukazuje, jak hluboké jsou příkopy mezi stranami, je přesvědčen generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Uvedl to při zahájení dárcovské konference pro Sýrii a okolní země. Vyjádřil také znepokojení nad tím, že rozhovory jsou podkopávány, a nad tím, že všechny strany konfliktu hrubě porušují lidská práva.

„Je hluboce znepokojivé, že začátek rozhovorů byl podkopáván nedostatečným přístupem humanitární pomoci do země a náhlým zesílením leteckého bombardování a vojenských aktivit v Sýrii,“ nechal se slyšet Pan Ki-mun. Za to, že konflikt v Sýrii, který za nedlouho vstoupí do šestého roku, stále není ukončen, podle něj nese velký díl zodpovědnosti mezinárodní společenství.

S tím souhlasila i německá kancléřka Angela Merkelová. Hlavní zodpovědnost za příměří má podle ní ale režim Bašára Asada. Merkelová věří, že přerušení rozhovorů se využije ke zlepšení humanitární situace v Sýrii. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se ve středu rozhodl dočasně přerušit ženevské rozhovory o Sýrii kvůli tomu, že se při nich zatím nepodařilo dosáhnout žádného pokroku. Pokračovat by měly 25. února.

Cílem londýnské dárcovské konference je především získat peníze na podporu Sýrie, okolních zemí a syrských uprchlíků. Finančních příspěvky, by podle představ OSN měly letos dosáhnout téměř devíti miliard dolarů (zhruba 217 miliard korun). Německá kancléřka přislíbila více než miliardu eur (zhruba 27 miliard korun). Český premiér Bohuslav Sobotka by měl oznámit příspěvek ve výši minimálně 170 milionů korun.

Erdogan: Jednání o Sýrii nemá smysl, když Asad pokračuje s útoky
Mírové rozhovory o Sýrii nemají smysl, jestliže jednotky prezidenta Bašára Asada a Rusko v zemi pokračují v útocích. Během své návštěvy Peru to prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Rozhovory začaly v Ženevě minulý pátek, ve středu je ale zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura přerušil do 25. února. Erdogan se nicméně nechal slyšet, že má pochybnosti o tom, že se jednání obnoví. Moskva vyjádřila lítost nad přerušením ženevských jednání.

„Rusko pokračuje v zabíjení lidí v Sýrii. Může dojít k nějakému mírovému setkání? Mohou se konat mírové rozhovory?“ řekl Erdogan v projevu, jehož části byly zveřejněny na webové stránce prezidentského úřadu. „V atmosféře, kdy jsou nadále zabíjeny děti, takové pokusy nemají žádný smysl, pouze zjednodušují práci tyranovi,“ dodal.