Panika na burze v Miláně: italské banky strmě padaly

Burza, Miláno

Burza, Miláno

Akcie italských bank na burze v Miláně zažily v pátek turbulence. Po strmém pádu, který vyvolal paniku, se trh jen zvolna dostával vzhůru. Propad odstartovalo varování mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service, že by mohla snížit ratingy 18 italských finančních institucí.

Akcie UniCredit Bank v jednu chvíli ztrácely až devět procent. Další velký bankovní dům Sanpaolo Intesa spadl o sedm procent. Výrazným ztrátám se nevyhnuly ani Banca Popolare di Milano či Monte Paschi.

„Hysterie vychází z obav, že bychom se mohli nakazit postupující dluhovou krizí Irska, Portugalska a Řecka,“ konstatoval generální ředitel centrální banky Fabrizio Saccomanni. Po trhu se šíří rovněž dohady, že by italské banky neobstály v takzvaných strestestech.

„Ze zátěžových zkoušek našich bank strach nemáme. Jsou v dobrém stavu, zvlášť po zvýšení kapitálu,“ přispěchal s ujištěním premiér Silvio Berlusconi. „Situace nemůže být ani vzdáleně srovnávána s problémy Řecka,“ uklidňoval Berlusconi na summitu Evropské unie v Bruselu.

Moody's umístila do režimu pozorování s možným snížením dlouhodobý rating vkladů 16 italských bank a dvou finančních institucí pod dohledem vlády. Výhled ratingu vkladů a dlouhodobých závazků dalších 13 italských bank pak Moody's snížila ze stabilního na negativní.