Papež odmítl setkání s dalajlamou, vychází vstříc Číně

Papež František

Papež František Zdroj: CC BY 2.0: Vincit via Flickr

Papež František odmítl během soukromé audience přijmout tibetského duchovního vůdce dalajlamu, protože by to mohlo poškodit vztahy Vatikánu s Čínou. Dalajlama je v Římě na setkání laureátů Nobelovy ceny za mír a vznesl prý dotaz, zda by jej papež přijal. František to odmítl kvůli "delikátní situaci", která nyní panuje ve vztazích s Čínou.

Sám dalajlama sdělil, že mu zástupci Vatikánu vysvětlili, že jeho schůzka s papežem by mohla způsobit problémy. Vatikán přerušil oficiální diplomatické kontakty s Čínou v roce 1949, kdy moc v zemi převzala komunistická strana. Vztahy se ale v poslední době snaží zlepšit i kvůli katolické komunitě, která v Číně žije.

Letos během své cesty do Jižní Koreje vyzval papež Peking k dialogu a vyslal do Číny poselství dobré vůle, když prezidentu Si Ťin-pchingovi vzkázal, že čínskému lidu přeje mír a blahobyt. Letadlo s hlavou katolické církve na palubě také smělo využít čínský vzdušný prostor, i když dříve se mu musely církevní delegace při cestách do Asie vyhýbat.

Rozdělená církev v Číně

Římskokatolická církev je v Číně rozdělená. Kromě „oficiální“ části označované za „vlastenecké sdružení“, která naslouchá pokynům komunistické strany, v zemi existuje církev ilegální, která uznává jen podřízenost Vatikánu.

Agentura Reuters ovšem citovala nejmenovaného představitele církevního aparátu, podle nějž papež odmítl setkání s dalajlamou nikoli ze strachu, ale z obav o osud čínských katolíků. Posledním papežem, který se s dalajlamou setkal, byl v roce 2006 Františkův předchůdce Benedikt XVI.