Pařížskou budovu veřejnoprávního rozhlasu zachvátil požár

Požár zachvátil pařížskou budovu veřejnoprávního rozhlasu

Požár zachvátil pařížskou budovu veřejnoprávního rozhlasu Zdroj: THIBAULT CAMUS/AP PHOTO

Rozsáhlý požár kolem pátečního poledne zachvátil velkou budovu, v níž v západní části Paříže sídlí francouzské veřejnoprávní rozhlasové stanice. Jejich vysílání bylo podle agentury Reuters přerušeno a budova rozhlasu byla evakuována. Podle policie zatím nejsou hlášeni žádní zranění.

Požár podle policie propukl v části, kde probíhala rekonstrukce. Z horních podlaží budovy se line hustý temný dým. „Jsme nuceni k přerušení vysílání a evakuaci,“ řekl jeden z rozhlasových redaktorů zpravodajské stanici France Info. Zcela bylo přerušeno vysílání stanic France Info, France Inter a France Culture. Stanice ještě před evakuací stačily upozornit na přerušení vysílání své posluchače.

Podle serveru LeMonde.fr žárem popraskala okna budovy z roku 1963, známé jako Maison de la Radio nebo také „oblý dům“. V budově v posledních letech probíhaly úpravy zaměřené mimo jiné právě na posílení protipožární ochrany.

Slyšet byly prý i exploze

Někteří očití svědci hovoří o explozích. Policie v okolí budovy na břehu Seiny usměrňuje dopravu. Na místo bylo vysláno také nejméně 16 hasičských vozů a 60 hasičů. Ti se obávají jeho dalšího rozšíření, a proto přivádějí vodu do stoupaček. Někteří svědci tvrdí, že nefungovalo protipožární poplašné zařízení a že pracovníky rozhlasu vyburcoval až hluk vrtulníků nad budovou.

Francouzský prezident François Hollande prohlásil, že dění kolem požáru velmi pozorně sleduje. „Zdá se, že škody budou značné… Je to nanejvýš otřesné vzhledem k symbolickému významu této budovy,“ řekl Hollande. Premiér Manuel Valls vyjádřil „solidaritu se všemi pracovníky“ rozhlasu.