Parlamentní volby v Íránu vyhráli reformisté, nezískali ale většinu

Volby v Íránu

Volby v Íránu Zdroj: CTK

Íránští reformisté a spojenci prezidenta Hasana Rúháního vyhráli druhé kolo parlamentních voleb, které se v Íránu konalo v pátek. Stali se tak i celkovými vítězi voleb, ale nepodařilo se jim získat v Islámském poradním shromáždění většinu křesel. Shromáždění poprvé od roku 2004 nebudou ovládat konzervativní kruhy. Konzervativci však zřejmě zůstanou významnou silou, která bude moci narušovat Rúháního reformní snahy.

Ve druhém kole se bojovalo o 68 křesel. Volilo se v okrscích, v nichž v prvním, únorovém kole, nikdo z kandidátů nedostal potřebný počet hlasů. Reformisté si ve druhém kole podle agentury AP zajistili 37 křesel, k získání většiny by jich přitom potřebovali 40. Konzervativcům připadlo 22 křesel a nezávislým kandidátům devět křesel.

Po sečtení výsledků prvního a druhého kola budou mít reformisté ve shromáždění 143 z celkových 290 křesel. Konzervativci obsadí 86 křesel a nezávislí kandidáti 61 křesel, napsala agentura AP.

První schůze parlamentu v novém obsazení se má konat 27. května. Agentura Reuters napsala, že ačkoli parlament v Íránu nemá přímý vliv na mnoho otázek, pro Rúháního by bylo výhodné mít v něm většinu kromě jiného kvůli tomu, že by získal vlivnou podporu pro prezidentské volby, které se budou konat příští rok.

Rúhání, který se dostal k moci v roce 2013, slíbil ukončit mezinárodní izolaci své země. Jeho podpora se výrazně zvýšila loni poté, co po desetiletích marných snah uzavřel se světovými mocnostmi dohodu o jaderném programu Teheránu. Za omezení svého programu získal Írán zrušení mezinárodních sankcí.