Peking se i přes přísná opatření dále dusí hustým smogem

Smog v Číně

Smog v Číně Zdroj: reuters

Znečištění ovzduší v Pekingu se dále zhoršilo, přestože úřady přijaly v posledních třech dnech přísná opatření jako zastavení činnosti v řadě továren a na stavbách či omezení provozu osobních aut na polovinu. Hustota nebezpečných prachových částic ve vzduchu byla v centru čínské metropole oproti pondělku dvojnásobná a více než 17krát přesahovala bezpečnou úroveň stanovenou Světovou zdravotnickou organizací. Ve středu se ale mají podmínky v Pekingu podle meteorologů zlepšit.

Od soboty platí v Pekingu kvůli znečištění ovzduší nejvyšší stupeň ohrožení a má trvat nejméně do dneška. Kvůli němu jsou v metropoli zavřeny školy. Smog by měl začít řídnout ve středu a ve čtvrtek by se měl s příchodem studené fronty rozptýlit.

Na centrálním náměstí Tchien-an-men v Pekingu dnes koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic ve vzduchu dosahovala v 15:00 místního času 435 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace považuje za bezpečnou maximální hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový.

Nejvyšší stupeň ohrožení platí dnes celkem ve 40 městech na severovýchodě Číny. Pro Peking je to již druhé vyhlášení nejvyššího stupně ohrožení kvůli smogu v tomto měsíci. Ke stejným opatřením s platností na tři dny přistoupily úřady v metropoli 7. prosince.