Peking vrací úder, zavede nová cla na americké produkty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Peking zavede 24. září nová cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty zhruba 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Oznámilo to dnes čínské ministerstvo financí. Reaguje tak na nová americká cla na čínské produkty v hodnotě 200 miliard dolarů, která vstoupí v platnost ve stejný den. 

Americká cla, jejichž zavedení v pondělí ohlásil prezident Donald Trump, budou desetiprocentní, zatímco odvetná čínská cla budou ve výši pěti a deseti procent, napsala agentura Reuters. 

Čína rovněž uvedla  že podala na americká cla stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO). Jde o další eskalaci obchodní války mezi první a druhou největší ekonomikou světa. 

Dochází k ní i přes to, že Trump v pondělním prohlášení varoval před čínským odvetnými akcemi zejména proti americké zemědělské produkci nebo průmyslovému zboží. Washington podle něj v takovém případě "okamžitě zahájí fázi tři", což jsou další cla, která by se týkala zboží za 267 miliard dolarů. To by znamenalo, že by novým clům podléhal téměř veškerý čínský dovoz do USA.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil čínský přebytek v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou rovněž reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. 

Čínská a americká cla se týkají zboží za stovky miliard dolarů

Celní válka mezi oběma velmocemi se naplno rozhořela letos 22. března, kdy americký prezident Donald Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu Kč). Opatření bylo podle Washingtonu reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví. V seznamu 1300 čínských výrobků, na které se cla vztahují, figurují například motocykly, televize, polovodiče, lithiové baterie, informační technologie nebo výrobky leteckého a zdravotnického průmyslu.

Ve stejný den vstoupily v platnost 25procentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotkla Číny.

Čína v reakci s platností od 2. dubna zavedla cla ve výši až 25 procent na 128 výrobků z USA. Cla se dotkla mimo jiné amerického mraženého vepřového, vína, některého ovoce a ořechů. Na některé ovoce a ořechy, například jablka a mandle, Peking uvalil clo ve výši 15 procent, na osm produktů včetně vepřového či hliníkového šrotu dokonce ve výši 25 procent.

O dalších clech ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard USD (asi 1,1 bilionu Kč), Trump rozhodl v polovině června. Tato cla se týkají široké škály výrobků, od osobních vozů a vrtulníků k buldozerům a průmyslovým nástrojům. Peking reagoval uvalením dodatečných cel ve výši 25 procent na 659 amerických produktů, jejichž dovoz do Číny dosahuje hodnoty 50 miliard dolarů ročně.

Cla na americký dovoz v roční hodnotě 34 miliard dolarů zahrnující zemědělské produkty a automobily vstoupila v platnost 6. července, tedy ve stejnou dobu jako americká cla na čínský dovoz stejné hodnoty, a další fáze a navýšení na hodnotu 50 miliard dolarů vstoupila v platnost 23. srpna.

V pondělí oznámila Trumpova administrativa, že od 24. září Spojené státy zavedou nová cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (zhruba 4,4 bilionu Kč). Čína dnes ohlásila odvetná cla na americké zboží v hodnotě 60 miliard dolarů, která vstoupí v platnost také začátkem příštího týdne. Americká cla budou nejprve desetiprocentní, od začátku příštího roku se ale zvýší na 25 procent. Čínská cla budou činit pět a deset procent.