Pentagon chce po výrobcích zbraní větší investice do vývoje

Pentagon

Pentagon Zdroj: CC BY 2.0: gregwest98 via Flickr

Americké ministerstvo obrany vyzývá tamní výrobce zbraní, aby investovali více peněz do výzkumu a vývoje. Investice do nových technologií se podle Pentagonu vyplatí, protože Spojené státy si chtějí pojistit svou vojenskou připravenost. Místo snižování vojenských výdajů čeká Ameriku v budoucnu jejich růst.

„Rád bych viděl více investic do vývoje technologií,“ prohlásil náměstek ministra obrany Frank Kendall, který má v Pentagonu na starosti nákup zbraní. Dodal, že ho znepokojují rychlé pokroky Číny, Ruska a dalších zemí v oblasti vojenské výzbroje v době, kdy jsou Spojené státy zaměstnány válčením v Iráku a Afghánistánu. 

Čtěte také:

Kendall upozornil, že jeho snahy přimět americké výrobce zbraní ke zvyšování investic do výzkumu a vývoje mají smíšené výsledky. Firmy jsou totiž opatrné v důsledku současného snižování vojenských výdajů Spojených států. „Snažím se lidi přimět, aby mysleli dopředu a snažili se své podniky připravit na příští růst, protože ten přijde,“ prohlásil Kendall. 

Prezident Barack Obama oznámil, že se rozhodl nominovat na post nového ministra obrany Ashtona Cartera. Kendall předpokládá, že Carter, který by měl nahradit odcházejícího Chucka Hagela, podpoří vládní snahu o rozvoj nových technologií, aby tak zajistil pokračující vojenskou nadřazenost Spojených států.