Pentagon: Írán letecky útočí na cíle islamistů v Iráku

Hasan Rúhání

Hasan Rúhání Zdroj: CTK

Íránské letouny v minulých dnech napadly bojovníky Islámského státu operující v Iráku. Ve Washingtonu to v úterý novinářům řekl mluvčí Pentagonu John Kirby. Írán podle něj do boje proti islamistům nasadil letouny F-4 Phantom. Kirbyho slova potvrdila televize Al-Džazíra, která vysílala záběry letounů F-4, jejichž místní modifikaci Írán vyrábí, útočících v pohraniční irácké provincii Dijála.

„Máme náznaky, že s pomocí strojů F-4 Phantom Íránci v minulých dnech podnikli letecké útoky na pozice Islámského státu v Iráku,“ uvedl kontradmirál Kirby.

Kirby na tiskové konferenci připomněl, že je to Irák, kdo koordinuje letecké údery proti džihádistům, nikoli Spojené státy. „Nic se nemění na naší zásadě, že své (bojové) aktivity s Íránem nekoordinujeme,“ řekl mluvčí.

Kirby: Nic se nemění na naší zásadě, že své aktivity s Íránem nekoordinujeme

Íránská armáda pomáhá šíitským milicím i jednotkám irácké armády v pozemních bojích s ozbrojenci Islámského státu. Letecké útoky Íránu na pozice islamistů v Iráku Washington ale potvrdil vůbec poprvé. Teherán údajně Iráku poskytl své letouny Su-25, dokonce údajně i s posádkami.

Spojené státy útočí na cíle v Iráku ze vzduchu prakticky denně a do operací se zapojují i letecké síly řady dalších zemí, například Francie, Austrálie nebo Kanady.