Peru zlegalizovalo marihuanu pro lékařské účely

Pěstírna léčebného konopí.

Pěstírna léčebného konopí. Zdroj: Reuters

Pěstírna léčebného konopí.
Pěstírna léčebného konopí.
Pěstírna léčebného konopí.
4
Fotogalerie

Peruánský parlament ve čtvrtek schválil zákon, který legalizuje použití marihuany pro lékařské účely. Informoval o tom španělský deník El País. Legalizace této lehké drogy, i když jen pro lékařské účely, vyvolala v Peru vášnivou debatu. Země je totiž ve světovém měřítku druhým největším producentem koky, z níž se vyrábí kokain.

"Pro nás je to velké vítězství, je to revoluční zákon, v zemi s tolika předsudky," prohlásil jeden ze členů peruánského Kongresu Ricardo Nárvaez. Dodal, že zákon umožní i dovoz a výrobu marihuany pro lékařské a terapeutické účely. Pravidla pro pěstování marihuany budou ale ještě upravena vládním nařízením. V první etapě budou muset mít producenti marihuany povolení od státních úřadů.

Zákon umožní použití marihuany a jejich derivátů, jako například konopného oleje, což má ulevit mimo jiné pacientům trpícím rakovinou, epilepsií či Parkinsonovou nemocí. Pro lékařské účely povoluje užití marihuany například Rakousko, Belgie, Kanada, Finsko, Izrael, Česko či některé státy USA. Z Latinské Ameriky umožňují použití marihuany pro lékařské účely například Kolumbie, Mexiko, Chile nebo Argentina.

Letos v červenci se první zemí světa, která legalizovala prodej marihuany za jiným než léčebným účelem, stala Uruguay. Lidé si tam nyní mohou kupovat v lékárnách omezené množství pro volnou konzumací, musí se ale předtím zaregistrovat. Druhou takovou oblastí, kde se bude moci tato lehká droga prodávat k rekreačním účelům, se od poloviny příštího roku stane kanadská provincie Ontario.