Plán ECB? To je jako pěstovat si návyk na drogy, varují Němci

euro

euro Zdroj: profimedia.cz

Evropská centrální banka v rámci boje s dluhovou krizí plánuje kvůli snížení úvěrových nákladů Španělska a Itálie nový systém nákupu státních dluhopisů ve spolupráci s evropským záchranným mechanismem. Velkého kritika má ale ECB v německé Bundesbance. Její šéf přirovnal aktivní pomoc ECB problémovým zemím k pěstování závislosti na drogách.

Německá centrální banka si stojí za svým – aktivní role ECB na trhu dluhopisů je nebezpečná. Vlády by se podle ní mohly stát na takovéto pomoci závislé a přestat se soustředit na zlepšování stavu veřejných financí.

„Neměli bychom podceňovat nebezpečí, že financování prostřednictvím centrální banky může být stejně návykové jako drogy,“ uvedl šéf Bundesbank Jens Weidmann v rozhovoru pro německý list Der Spiegel. Weidmann je rovněž členem rady ECB.

Šéf ECB Mario Draghi začátkem měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy. Mluví se o tom, že bude vytyčen určitý strop únosných úroků. ECB přistoupí k výkupu státních dluhopisů, jejichž úroky vzrostou na mez, kterou nebudou moci dotčené vlády zaplatit.

Německá kancléřka sice tento měsíc strategii šéfa ECB podpořila, německý ministr financí Wolfgang Schäuble však později plánované nákupy dluhopisů kritizoval. „Pokud s tím začneme, už to neskončí. Je to podobné, jako řešit své problémy pomocí drog,“ uvedl.

Podezření, že ECB překračuje pravomoci a její akce se blíží skrytému financování vlád, se přemílají už delší dobu. Weidmann prohlásil, že politika ECB by se neměla blížit financování států prostřednictvím tištění peněz.

Spor mezi Weidmannem a Draghim ohledně strategie ECB existuje už delší dobu, bankéři jej ale na veřejnosti zatím drželi v rozumných mezích. Draghi ale po minulém zasedání bankovní rady ukázal přímo na Weidmanna jako na člena, který má proti plánům ECB výhrady. To před tím zatím nikdy neudělal, do té doby se vždy omezil na konstatování, zda bylo hlasování v radě jednomyslné, případně kolik členů mělo odlišný názor.