Plantáže konopí jako lék na dluhy? Španělé hýří nápady

konopí

konopí Zdroj: profimedia.cz

Ve Španělsku se v roce 2008 zastavil deset let trvající stavební boom a řada měst vězí po uši v dluzích. Bez práce je skoro každý čtvrtý dělník a mnoho měst je s vyplácením mezd svým zaměstnancům měsíce pozadu. Obce proto hledají způsob, jak vytvořit pracovní místa a vybřednout z dluhů. Španělské městečko Rasquera přišlo s originálním nápadem – nabídnout půdu k pěstování konopí, které slouží pro výrobu marihuany. Plán ale v obecním referendu neprošel.

Obec o 960 obyvatelích chtěla k pěstování konopí ve velkém nabídnout 15 hektarů půdy. Zájem o pronájem pozemku měla Barcelonská asociace pro osobní spotřebu konopí (ABCDA), která chtěla městečku měsíčně platit 54 tisíc eur (1,3 milionu korun). S těmito příjmy by Rasquera za dva roky své dluhy splatila.

Jenže plán na splacení dluhu, který radnice Rasquery schválila letos v březnu, vyvolal velké diskuse a starosta Bernat Pallisa o návrhu vypsal referendum. V něm se pro plán radnice vyslovilo jen 56 procent obyvatel městečka. Pro úspěch návrhu bylo třeba získat přinejmenším tři čtvrtiny všech hlasů.

Starosta před hlasováním uvedl, že v případě neschválení návrhu tříčtvrteční většinou podá demisi. Nyní však konečné rozhodnutí v tomto směru odsunul až do doby, než budou podrobně přezkoumány výsledky hlasování. Hlasování se zúčastníla 68 procent z 940 obyvatel obce.

Pěstování konopí ve velkém může být ve Španělsku legální

Ve Španělsku vyvolal nápad na splacení obecních dluhů v Rasqueře velkou debatu o tom, zda je vůbec plán radnice legální. Pěstování konopí k prodeji nebo jeho prodej sám španělské zákony zakazují. Je však legální užívat konopí pro vlastní potřebu. Toto ustanovení využívá ABCDA k tomu, že rostlinu pěstuje pro potřebu svých asi 5 tisíc členů.

Pallisa před hlasováním prohlásil, že pokud obyvatelé Rasquery návrh na pronájem půdy pro pěstování konopí neschválí, rezignuje na svou funkci. Mluvčí radnice po zveřejnění výsledků vyzval lidi, kteří s plánem nesouhlasili, aby předložili své vlastní návrhy, jak se s obecním dluhem ve výši 1,3 milionu eur vypořádat.