Plot na hranicích postaví i Rakousko, chce kontrolovat migraci ze Slovinska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Rakousko postaví plot na hranici se Slovinskem, aby mělo pod kontrolou příliv migrantů do země, řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Zdůraznila, že nejde o uzavření hranic a nezmínila ani časový rámec, kdy by měl plot vzniknout. Slovinský premiér Miro Cerar varoval, že jeho země je připravena ihned vybudovat plot na hranici s Chorvatskem, pokud plán EU zastavit příliv migrantů přes Balkán neuspěje. Podle Německa jde o budování "bariér a zdí", což migrační krizi nevyřeší.

Přes Slovinsko a Rakousko nyní směřuje hlavní proud uprchlíků z válkou postižených a chudých zemí v Asii a v Africe, kteří směřují převážně do Německa. Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko již více než 86 tisíc lidí. Slovinsko kritizuje Chorvatsko, že posílá k jeho hranicím více migrantů, než dokáže zvládat.

Představitelé EU a balkánských zemí se na víkendovém summitu dohodli, že je třeba omezit proud běženců zpřísněním hraničních kontrol. „Pozorně sledujeme, zda jsou závazky z neděle dodržovány. Pokud dospějeme k závěru, že tomu tak není, Slovinsko posílí opatření na hranicích,“ uvedl dnes předseda slovinské vlády Cerar. „Bude-li to nutné, je Slovinsko připraveno okamžitě vztyčit na hranici s Chorvatskem plot,“ dodal.

Podobnou bariéru na hranici mezi Rakouskem a Slovinskem zase plánuje rakouská ministryně vnitra Miklová-Leitnerová. „Jde o to, abychom zajistili spořádaný vstup běženců do naší země, ne o uzavření hranic,“ vysvětlila ministryně v rakouské televizi Oe1. „V posledních týdnech jsou skupiny migrantů stále netrpělivější, agresivnější a emotivnější,“ dodala.

Proměnlivá situace

„Situace zde je velmi dynamická. (Denně) nám přechází hranici tři až osm tisíc lidí. Musíme se ale připravit, (že jejich počet může vzrůst) na 12 tisíc,“ řekla Miklová-Leitnerová s tím, že „zadala plány pro výstavbu speciálních technických bariér“.

Podle rakouských médií, na která se odvolává agentura AFP, by mělo patrně jít o bariéru, která by se v délce několika kilometrů táhla na obě strany od hlavního hraničního přechodu mezi Rakouskem a Slovinskem, který většina migrantů využívá.

Je nutné přijmout „tvrdá, trvalá opatření, jež předejdou ušlapání uprchlíků, kteří zpravidla čekají hodiny v chladném počasí na přechod hranice mezi oběma zeměmi“, řekla Miklová-Leitnerová. Později ministryně doplnila, že projekt by měl být konkretizován „během fáze plánování v rozsahu deseti dnů“.

Mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová dnes novinářům řekla, že evropská exekutiva nebyla o podobném záměru informována. Její předseda Jean-Claude Juncker ale plánuje odpoledne o vývoji hovořit s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem.

Mluvčí připomněla, že už 16. září Rakousko oznámilo začátek dočasných pohraničních kontrol na vnitřní schengenské hranici. V polovině října pak Vídeň tento stav prodloužila na maximální možnou celkovou dobu dvou měsíců. V odpovědi se ale na tiskové konferenci vyhnula tomu, zda by tedy Rakousko mělo k 16. listopadu kontroly na hranicích ukončit.