Plot na maďarsko-chorvatské hranici je prý téměř hotov

Maďarští vojáci dokončují plot (25. září 2015)

Maďarští vojáci dokončují plot (25. září 2015) Zdroj: CTK

Plot proti imigrantům na maďarsko-chorvatské hranici je téměř hotový, ohlásila maďarská vláda. Mluvčí kabinetu Zoltán Kovács ve státním rozhlase ujišťoval, že Maďarsko nechce hranice uzavřít, nýbrž chránit, a že oficiální hraniční přechody zůstávají otevřené.

Příliv uprchlíků, kteří do západní Evropy míří takzvanou balkánskou cestou, neutuchal ani dnes. Z Maďarska dorazilo na rakouskou hranici mezi půlnocí a 6:30 asi 4500 imigrantů, ve čtvrtek ráno to bylo zhruba 7500 běženců. Většina z těchto uprchlíků mířila dále do Německa.

Vláda v Záhřebu dnes uvedla, že ve čtvrtek do Chorvatska přišlo asi 8500 běženců. Od minulé středy, kdy uprchlíci začali volit cestu přes Chorvatsko, přešlo přes tuto zemi už 55 tisíc lidí.

Situace se podle agentury AFP nemění ani na řecko-makedonské hranici, kterou každý den překračuje kolem 3000 až 4000 běženců, kteří pak míří do Srbska. Srbská pobočka Červeného kříže nicméně zaznamenala zvýšený počet uprchlíků přecházejících přes řecko-bulharskou hranici, což je pro imigranty méně používaná cesta.

Napjaté vztahy nadále panují mezi Srbkem a Chorvatskem poté, co Záhřeb zakázal vjezd na své území vozidlům registrovaným v Srbsku. Chorvatsko se omezováním dopravy snaží Srbsko přimět, aby směrovalo migranty i do Maďarska a do Rumunska a ulevilo tak Chorvatsku zaplavenému množstvím uprchlíků.