Po letadlech i auta. EU zřejmě odkládá další emisní pravidla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Evropská unie zřejmě odložila nebo zpozdila zavedení nových emisních pravidel pro automobily kvůli tlaku od automobilového průmyslu. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z EU. Nové předpisy měly omezit emise oxidu uhličitého u těžkých nákladních aut či zavést povinné značení výše vypouštěných emisí, které mělo být vodítkem pro zákazníky.

Plán na podporu evropského automobilového sektoru zveřejněný minulý týden se o emisích nezmiňuje. V říjnovém návrhu plánu, do kterého měla Reuters možnost nahlédnout, byly části o emisích těžkých nákladních aut a značení aut přeškrtnuté. Oba body také chybí ve zveřejněném pracovním programu Evropské komise na příští rok.

Zpráva je podle zdrojů dalším příkladem toho, jak v politice dostávají přednost argumenty průmyslových firem před regulacemi zaměřenými na životní prostředí. Tento trend již v pondělí potvrdilo oznámení o emisích pro letecký průmysl.

EK v pondělí navrhla zmrazit normu, podle níž by všechny letecké společnosti měly platit za emise na letech do a z EU. Unie se kvůli plánu obchodování s emisními povolenkami v leteckém průmyslu dostala pod silný tlak zahraničních partnerů, kteří s ním nesouhlasili.