Po řádění Pravého sektoru chce Porošenko odzbrojit všechny radikály

Hořící policejní auto poblíž Mukačeva

Hořící policejní auto poblíž Mukačeva Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakci na víkendový ozbrojený incident v západoukrajinském Mukačevu vyzval policii a tajnou službu SBU, aby odzbrojily veškeré nezákonné formace. Žádná politická strana podle něj nesmí vytvářet vlastní ozbrojené složky. Premiér Arsenij Jaceňuk nařídil kvůli přestřelce u Mukačeva propustit všechny celníky v Zakarpatské oblasti.

Násilnosti u zakarpatského Mukačeva, které rozpoutali ozbrojenci z pravičácké bojůvky Pravý sektor, si o víkendu vyžádaly tři lidské životy a desítku zraněných. Ozbrojencům se mezitím podle médií nejspíše podařilo uprchnout z obklíčení, každopádně se je policistům dosud nepodařilo dopadnout. Příčinou střelby byl zřejmě spor o výnosy z pašování cigaret.

Incidentu byla dnes věnována schůze ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany, hlavního bezpečnostního orgánu země. Prezident Porošenko na zasedání prohlásil, že žádná politická strana na Ukrajině nesmí mít a nebude mít své vlastní ozbrojené složky. „Žádná politická organizace nemá právo vytvářet zločinecké struktury,“ prohlásil prezident ve zjevné narážce na bojové formace Pravého sektoru.

Porošenko upozornil, že pokus destabilizovat situaci „v hlubokém týlu“ se zdá být synchronizován s růstem napětí v Donbasu, kde armáda bojuje s proruskými povstalci. „Snaha destabilizovat zemi v době války je ohrožením obranyschopnosti státu, jež státní moc nedopustí,“ konstatoval Porošenko. Nezákonné ozbrojené skupiny musí podle něj odzbrojit ministerstvo vnitra a tajná policie SBU.

Premiér Jaceňuk oznámil, že nařídil propustit všechny zaměstnance zakarpatské celní služby, „od náčelníka po řadového pracovníka“. Pro zajištění chodu celnic chce povolat do oblasti pracovníky z dalších regionů. Nařídil také ministru vnitra Arsenu Avakovovi, aby vyšetřil záležitosti okolo pašování a zneužívání pravomocí místními celníky a viníky postavil před soud.

Ukrajinské ministerstvo vnitra dnes označilo za vůdce útočníků velitele záložního praporu Pravého sektoru Romana Stojku, bývalého zakarpatského kriminalistu. Dvaatřicetiletý Stojka byl jako policista dvakrát kázeňsky potrestán, než byl v roce 2009 z řad policie propuštěn.

Úřady nyní pátrají po dvojici ozbrojenců Pravého sektoru, kteří na útěku před zákonem zajali šestiletého chlapce. Zda je Stojka mezi nimi, není jasné. Rukojmí, kterým se kryli při ústup do lesa, později propustili, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ministerstva vnitra.

Ozbrojenci se nyní podle policistů ukrývají v okolí vesnice Bobovyšče, která leží asi 15 kilometrů severně od Mukačeva. Dvojici bojovníků Pravého sektoru pronásledují příslušníci ukrajinských speciálních sil, oblast monitorují policejní vrtulníky.

Slovensko střeží hranice

Sousední Slovensko po incidentu posílilo ochranu společné hranice s Ukrajinou pro případ, že by se ozbrojenci Pravého sektoru pokusili dostat do země pod Tatrami. Více policistů Slovensko nasadilo i na hraniční přechody s východním sousedem.

„Nemyslím si, že by se lidé, kteří tam měli problém, snažili hledat úkryt u nás. Spíše se budou ukrývat na území Ukrajiny,“ řekl portálu Aktuality.sk slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Navzdory tomu slovenská policie nařídila příslušníkům hraniční a cizinecké policie nosit ve službě samopal a ochrannou přilbu a vestu. Do pohotovosti také uvedla speciální policejní jednotky na východě země.

Pravý sektor v prohlášení tvrdí, že jeho členové byli napadeni bandity napojenými na místního zákonodárce Mychajla Laňa. Ten se od případu distancoval. Podle některých zdrojů byl příčinou incidentu spor mezi různými skupinami o rozdělení pašeráckých tras.

Mukačevo leží na západě Ukrajiny na hranicích s Polskem a Slovenskem. V meziválečné době bylo součástí československé Podkarpatské Rusi.