Počet migrantů proudících přes Slovinsko neklesá

Uprchlíci proráží bezpečnostní kordon ve Slovinsku

Uprchlíci proráží bezpečnostní kordon ve Slovinsku Zdroj: CTK

Více než 1300 migrantů překročilo v noci na dnešek hranici z Chorvatska do Slovinska. Od minulé soboty, kdy se Slovinsko stalo novou tranzitní zemí na takzvané balkánské trase, už přes dvoumilionový stát prošlo téměř 52 tisíc lidí. V Německu dnes vstoupily v platnost nové přísnější azylové zákony.

Malou slovinskou příhraniční obcí Rigonce, která má jen asi 170 obyvatel, prošlo od pátku do dnešního rána podle místní tiskové agentury STA už asi 13 tisíc lidí, mezi nimi řada žen a dětí. V obci Šentilj na slovinsko-rakouské hranici nyní čeká na možnost pokračovat v cestě na západ Evropy asi 4000 lidí. Většina z nich chce podle agentury DPA do Německa.

Na druhé straně hranice v rakouském Spielfeldu strávilo noc v provizorních stanových táborech asi 2000 lidí, informovala agentura APA. Do rakouské spolkové země Štýrsko, která se Slovinskem hraničí, přišlo podle místní policie během pátku asi 5000 až 6000 migrantů. V místních lidech narůstají obavy, uvedl starosta Spielfeldu Reinhold Höflechner. Jedním z důvodů je podle něj to, že někteří uprchlíci prorazili v noci provizorní ploty kolem stanových táborů a na cestu do Německa se vydali po dálnici na vlastní pěst.

Söder: Způsob, jakým (Rakušané) uprchlíky do Německa nechávají jen tak beze všeho projít, je nepřijatelný

Chování Rakouska v migrační krizi kritizoval v rozhovoru poskytnutém deníku Bild bavorský ministr financí Markus Söder. „Způsob, jakým uprchlíky do Německa nechávají jen tak beze všeho projít, je nepřijatelný,“ uvedl. Podle něj by německé úřady měly Rakousku zadržené migranty posílat zpět, aby si tím vynutilo dodržování platných pravidel.

V Německu dnes vstoupily v platnost nové zpřísněné azylové zákony. Opatření mimo jiné rozšiřují počet takzvaných bezpečných zemí, jejichž občané nemají na azyl nárok, a to o Albánii, Kosovo a Černou Horu. První deportace neúspěšných žadatelů se očekávají již začátkem příštího týdne. Německý Spolkový sněm zmíněné azylové zákony přijal před týdnem a původně měly začít platit až 1. listopadu.