Podnikatelé dostanou šanci na stáže v cizině

podnikatel

podnikatel Zdroj: profimedia.cz

Letos poprvé mají Češi, kteří chtějí začít podnikat nebo svou mladou firmu dál rozvinout, šanci využít programu Evropské unie Erasmus pro nové podnikatele. S finanční podporou Bruselu mohou vyjet až na půl roku do zahraničí, kde se vybraný tamní podnikatel stane jejich koučem. Celkem jsou na letošní a příští rok k dispozici peníze pro 37 českých podnikatelů.

Zatím se do zahraničí dostal jediný zájemce, kterému pobyt v Belgii zprostředkovalo Jihomoravské inovační centrum (JIC). „Tento týden odjíždí do Itálie mladý podnikatel, který se chce inspirovat, jak může malá firma poskytující mediální obsah spolupracovat s velkými médii,“ říká Jaroslav Faltýn z neziskové společnosti Nová Ekonomika. Ta spolu s JIC a Asociací malých a středních podniků slouží jako kontaktní místo, které výjezdy podnikatelů zprostředkovává.

Zájemce, který chce jet pro zkušenosti do zahraničí, musí předložit smysluplný podnikatelský záměr. Pokud dostane na některém z kontaktních míst zelenou, vybere si z celoevropské nabídky podnikatelů, kteří jsou ochotni se o své zkušenosti podělit. Nebo se sám domluví s konkrétní zahraniční firmou, jež se následně do programu sama zapojí.

„Erasmus pro nové podnikatele má velký profesní přínos. Spousta mladých lidí přichází s dobrým nápadem, ale nedokáže si představit, kam by jejich firma měla dospět za tři či pět let. Na stáži u partnerského podnikatele to uvidí a může tak lépe plánovat další podnikání,“ vysvětluje Helena Továrková z JIC. Finanční dotace na pobyt ve vybrané zemi je stanovená pro každý stát individuálně. Například zájemce o pobyt v Belgii bude měsíčně dostávat 830 eur.

Všechny tři organizace, které v Česku podnikatelům výjezdy zprostředkovávají, uvádějí, že pro ně nebude problém volná místa v evropském programu v příštích dvou letech obsazovat. Navíc, pokud některá z těchto organizací už přidělenou kvótu vyčerpá, předá perspektivní uchazeče jinému zprostředkovateli. Pro Čechy se cesta k zahraničním zkušenostem otevírá až po čtyřech letech od zahájení programu Erasmus pro nové podnikatele. Dosud se ho v Evropské unii zúčastnilo 1600 podnikatelů. Evropská komise spočítala, že díky programu, který má posílit podnikavost mladých lidí, vzniklo nebo se rozšířilo 3200 malých firem.

Vedou Italové a Španělé

Program Erasmus pro nové podnikatele je určen lidem s nápadem, kteří ale ještě nezaložili firmu, nebo podnikatelům, jejichž firma je mladší než tři roky. Nejvíce podnikatelů, kteří se do programu od roku 2009 zapojili, pochází z Itálie a Španělska. Je to dáno zejména vysokou nezaměstnaností mladých lidí v těchto zemích. Podnikatelé pro zkušenosti nejčastěji míří do Velké Británie, Španělska a Německa.

Šašek provokuje: Konec Erasmu? Už bylo načase