Podpora Merkelové Sarkozymu v kampani naráží na kritiku

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Německému ministru zahraničí Guidu Westerwellemu se nelíbí záměr kancléřky Angely Merkelové, která chce jako šéfka německých křesťanských demokratů (CDU) podpořit před nadcházejícími prezidentskými volbami ve Francii stávající hlavu státu Nicolase Sarkozyho proti socialistickému kandidátovi Françoisi Hollandovi. S ním se Merkelová údajně nechce ani vidět.

„Německá vláda není stranou ve francouzském volebním boji,“ apeloval Westerwelle na kancléřku v magazínu Der Spiegel. Merkelová se dnes s půlkou berlínského kabinetu zúčastnila vládních konzultací v Paříži. Večer má spolu se Sarkozym vystoupit společně v televizním interview.

Kancléřčino stranění kandidátovi francouzského vládního Svazu pro lidové hnutí se šéf německé diplomacie snažil „žehlit“ v neděli v německé veřejnoprávní televizi ARD, když zdůraznil, že spolková vláda bude v předvolební kampani v sousední zemi „samozřejmě neutrální“. „Každý, kdo je demokraticky legitimován k vládnutí Francii, bude dobrým partnerem Německa,“ prohlásil Westerwelle, bývalý předseda liberální FDP.

Koaliční CDU to však vidí jinak a druhý muž strany Hermann Gröhe zopakoval ostré výhrady německých konzervativců vůči Hollandovi. Jeho souboj o Elysejský palác se Sarkozym je podle něj střetem dvou základních principů - posilování konkurenceschopnosti s „levičáckou přerozdělovací politikou“.

Německo musí počítat i s možným vítězstvím Hollanda

Podle informací Spiegelu projevil Hollande zájem se s Merkelovou sejít. Jeho žádost ale prý na kancléřství „leží u ledu“ a spolupracovníci šéfky německé vlády hledají důvod, jak ji odmítnout a zároveň v případě Hollandova vítězství příliš nepoškodit francouzsko-německé vztahy.

Ke zdrženlivosti vyzval Merkelovou i vedoucí volební kampaně socialistického kandidáta Pierre Moscovici. „Je důležité, aby se dodržovala určitá zdrženlivost, jako tomu bývalo v minulosti. Stranicko-politická určení nesmějí zatížit budoucí pracovní vztahy,“ řekl nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Drama z podpory Merkelové Sarkozymu ale prý Moscovici nedělá.