Pokud Írán poruší jadernou dohodu, budeme jednat, uklidňoval Biden v Izraeli

Šimon Perez a Joe Biden

Šimon Perez a Joe Biden Zdroj: ctk

Jestliže Írán poruší podmínky jaderné dohody, budeme jednat, ujistil americký viceprezident Joe Biden po jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Bidenovo varování přišlo nedlouho poté, co Teherán oznámil zkoušku dvou balistických raket, které měly na sobě v hebrejštině napsáno "Izrael musí být zničen", poznamenala agentura AP. USA chtějí, aby se nejnovějším íránským testem zabývala Rada bezpečnosti OSN.

Izrael byl vždy ostře proti uzavření jaderné dohody s Teheránem, která přinesla zrušení některých hospodářských sankcí. Premiér Netanjahu již loni v létě varoval, že po uzavření dohody s Teheránem se svět stává „daleko nebezpečnějším“.

Biden se snažil Izraelce uklidnit a zmírnit jejich obavy. Uvedl, že „Írán s jadernými zbraněmi představuje hrozbu pro Izrael, celý region i pro Spojené státy“. „Jestliže dohodu poruší, budeme jednat,“ dodal.

Netanjahu krátce před návštěvou nazval Bidena „přítelem“ a prohlásil, že jeho cesta je důkazem blízkých vztahů obou zemí. Biden byl v Izraeli na oficiální návštěvě naposledy v roce 2010, tehdy však její atmosféru negativně poznamenalo oznámení izraelské vlády, že zahájí výstavbu nových bytů v židovských osadách na okupovaném Západním břehu Jordánu.