Policie při zásahu proti střelci v Texasu udělala chybu, řekl šéf pro veřejnou bezpečnost

Lidé truchlí po střelbě na základní škole v Uvalde v Texasu

Lidé truchlí po střelbě na základní škole v Uvalde v Texasu Zdroj: ČTK / AP / Jae C. Hong

Lidé truchlí po střelbě na základní škole v Uvalde v Texasu
Po zuby ozbrojená policie na místě zásahu.
Po zuby ozbrojená policie na místě zásahu.
Při střelbě na texaské škole zemřela dcera (†10) zástupce šerifa.
Irma Garciová (†48) zemřela při střelbě na základní škole v Texasu.
35
Fotogalerie

Policie při úterním zásahu proti střelci na základní škole v Texasu učinila špatné rozhodnutí - hodinu čekala, než vtrhla do učebny, v níž se útočník zabarikádoval, protože nevěděla, že jsou děti v ohrožení. Řekl na tiskové konferenci šéf texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Steven McCraw. Útočník v učebně postřílel 19 dětí a dvě učitelky. Policie čekala se zásahem i poté, co dvě z dětí v učebně volaly na tísňovou linku a prosily o pomoc.

K incidentu, při němž 18letý útočník postřílel dvě učitelky a 19 dětí ve věku okolo deseti let, úřady podle amerických médií poskytují značně nejasné a někdy si protiřečící informace. Při čtvrteční tiskové konferenci činitelé převážně ignorovali otázky, proč policie nebyla schopná řádění střelce zastavit dříve, píše agentura AP. Většina incidentů s „aktivním střelcem“ ve Spojených státech podle expertů končí do několika minut.

„Čekat hodinu je nechutné,“ řekl televizi NBC News Sean Burke, předseda organizace School Safety Advocacy Council, která radí školským obvodům, jak reagovat na případný střelecký útok. „Jestli se ukáže, že je to pravda, tak je to nechutná skutečnost,“ dodal.

Necelé tři dny po krveprolití je jasné, že jeden z nejhorších případů střelby na amerických školách začal v úterý těsně před 11:30 místního času (18:30), když pachatel identifikovaný jako Salvador Ramos u školy naboural v autě a záhy začal střílet. Úřady původně uváděly, že jej konfrontoval pracovník zodpovídající za bezpečnost školy, podle nové verze ale k ničemu takovému nedošlo. „Vešel dovnitř bez překážek,“ řekl o střelci na tiskové konferenci Victor Escalon z ministerstva veřejné bezpečnosti.