Policie vyklidila stadion v Hannoveru, hrozil prý bombový útok

Policie vyklidila stadion v Hannoveru, hrozil prý bombový útok

Policie vyklidila stadion v Hannoveru, hrozil prý bombový útok Zdroj: ctk/ap

Německá policie získala konkrétní informace, podle kterých chtěli islamisté na stadionu v severoněmeckém Hannoveru spáchat teroristický útok. S odvoláním na hannoverského policejního prezidenta Volkera Kluweho o tom informovala agentura DPA. Policie kvůli tomu ještě před začátkem zrušila dnešní fotbalový zápas Německa s Nizozemskem. Podezřelý předmět našla policie také na hannoverském nádraží, které z velké části uzavřela.

„Máme konkrétní indicie, že někdo chtěl na stadionu odpálit výbušninu,“ uvedl Kluwe. „Rychle jsme se proto rozhodli nevpouštět do stadionu další lidi,“ dodal. Obyvatelům v okolí stadionu prý žádné nebezpečí nehrozí. Na fotbalový zápas měla dorazit německá kancléřka Angela Merkelová a několik ministrů spolkové vlády včetně ministra vnitra Thomase de Maizièrea. Kancléřka se podle agentury DPA už vrátila do Berlína.

De Maizière na improvizované tiskové konferenci potvrdil, že na stadionu hrozilo nebezpečí. Zápas podle něj měl být symbolem nezlomnosti Evropy, o to těžší bylo rozhodnutí ho zrušit. „Ale v tak těžké situaci má v případě pochybností ochrana lidí přednost,“ dodal.

Policie vyklidila stadion v Hannoveru, hrozil prý bombový útokPolicie vyklidila stadion v Hannoveru, hrozil prý bombový útok | ctk/ap

Podle agentury DPA upozornily Německo na hrozící útok zahraniční tajné služby. Deník Bild se zmiňuje o varování z Francie. V okamžiku zrušení utkání kolem 19:14 SEČ bylo na stadionu podle agentury DPA jen několik málo diváků, které pořadatelé rozhlasem vyzvali, aby prostor opustili.

Na stadionu, který má kapacitu 43 tisíc diváků, nebyli v tu chvíli ani členové německé fotbalové reprezentace, informovala agentura DPA. „Jsme nyní na bezpečném místě,“ uvedl mluvčí reprezentace. Němečtí fotbalisté v pátek sehráli přátelské utkání s Francií, během něhož došlo u pařížského stadionu Stade de France k sebevražedným atentátům.

Omezení v Hannoveru nastala také v městské hromadné dopravě. Linky podzemní dráhy ve večerních hodinách sice jezdily, ale nezastavovaly v některých stanicích v centru města.

Policie vyklidila stadion v Hannoveru, hrozil prý bombový útokPolicie vyklidila stadion v Hannoveru, hrozil prý bombový útok | ctk/ap

Některá německá média původně informovala, že nebezpečí hrozí v celém Hannoveru, a že proto policie evakuovala také arénu Tui, v níž se měl odehrát koncert populární skupiny Söhne Mannheims. Podle pořadatelů ale proběhne koncert podle plánu, informoval deník Bild.

Hodinu před nařízením evakuace stadionu nalezla policie před sportovním areálem podezřelý předmět. Po důkladné kontrole ale neshledala, že by odložený kufr představoval nějaké nebezpečí.