Policie zasáhla proti migrantům, kteří překonali plot na maďarské hranici

Migranti na srbsko-maďarských hranicích

Migranti na srbsko-maďarských hranicích Zdroj: ctk/ap

Maďarská policie dnes použila slzný plyn a vodní děla proti stovkám migrantů, kteří pronikli skrz plot z ostnatého drátu na hranici se Srbskem a snažili se dostat do Maďarska. Během potyček bylo zraněno dvacet maďarských policistů a dvě děti. Budapešť žádá Bělehrad, aby zakročil proti agresivním migrantům "útočícím" na maďarskou hranici. Srbsko kvůli maďarské policejní akci na hranici vyjádřilo "co nejostřejší protest".

Večer se situace uklidnila, z iniciativy srbských úřadů autobusy odvezly migranty do srbského města Kanjiža ležícího nedaleko hranice. Maďarští policisté dav běženců, kteří na ně házeli plastové lahve, zastavili. Do čela davu se postavilo několik žen, které nad hlavou držely mimina a malé děti, čímž se podle agentury AP snažily vzbudit u policistů soucit.

Ti však nikoho do Maďarska nevpustili. Několika desítkám lidí se podle AFP ale podařilo servat mříž na železniční trati vedoucí ze Srbska a pronikli na maďarské území.

Policisté po nich házeli slzné granáty. Uprchlíci zapálili pneumatiky a místo se zahalilo do hustého černého dýmu. Situaci monitorovaly vrtulníky maďarské policejní a armádní vrtulníky.

„Doposud bylo zraněno 20 policistů a sanitky odvezly do nemocnice dvě děti, které utrpěly zranění poté, co je (uprchlíci) přehodili přes bezpečnostní plot,“ uvedl bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi. „Plot určitě obnovíme a posílíme a bezpečnost Maďarska budeme chránit všemi legálními prostředky,“ prohlásil také bezpečnostní poradce maďarského národně-konzervativního premiéra Viktora Orbána.

Na srbské straně hranice se nechalo po zásahu slzným plynem ošetřit několik lidí, jeden muž přišel se zakrvácenou nohou, uvedla dříve agentura AP. „Utekli jsme před válkou a násilím a takovou brutalitu a nelidské zacházení jsme v Evropě nečekali,“ řekl jistý Iráčan, který si vymýval slzný plyn z očí a byl celý mokrý. „Styďte se, Maďaři,“ křičel na maďarské policisty.

Do oblasti hraničního přechodu Horgoš-Röszke se sjelo více než sto příslušníků maďarské pořádkové policie i členové protiteroristických jednotek. Podle svědků agentury Reuters tam zamířila i ozbrojená vojenská vozidla Humvee a zastavila se několik stovek metrů od hranice.

Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa na maďarskou policii kameny a úlomky betonu neustále útočí skupina velmi agresivních migrantů. „Tento útok přichází ze srbské strany. A proto jsem důrazně požádal mého srbského kolegu, aby vyzval srbské úřady, aby okamžitě zasáhly proti této skupině agresivních migrantů,“ řekl Szíjjártó v maďarské veřejnoprávní televizi.

Mluvčí vlády Zoltán Kovács si postěžoval, že srbské úřady dnes s maďarskou stranou nijak nespolupracovaly. Ministerstvo zahraničí v Bělehradě uvedlo, že srbský a maďarský ministr vnitra spolu kvůli situaci na hranici „intenzivně komunikují“.

Maďarské úřady, které se snaží zastavit příliv uprchlíků do země, v noci na úterý hranici se Srbskem uzavřely. Budapešť dnes informovala Bělehrad, že hraniční přechod Horgoš-Röszke bude kvůli dnešním potyčkám uzavřen 30 dní.