Polská ekonomika zrychlila, trvale roste už přes dvacet let

Finanční čtvrť Varšavy

Finanční čtvrť Varšavy Zdroj: Radek Kolakowski, Flickr.com (CC BY 2.0)

Polská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně zrychlila růst na 3,5 procenta z 3,3 procenta v předešlém kvartálu. Hospodářský růst předčil očekávání analytiků, ti jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 3,3 procenta.

Ve srovnání s předešlým čtvrtletím se hrubý domácí produkt Polska očištěný o sezonní vlivy zvýšil v prvních třech měsících roku o jedno procento. V loňském posledním čtvrtletí rostla polská ekonomika mezičtvrtletně o 0,8 procenta.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi a zažívá nepřetržitý ekonomický růst už více než 20 let. Země se nyní připravuje na druhé kolo prezidentských voleb, ve kterém se současná hlava státu Bronislaw Komorowski utká s opozičním kandidátem Andrzejem Dudou, nečekaným vítězem prvního kola.

Předběžný odhad vývoje hrubého domácího produktu zveřejnil i Český statistický úřad. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně zrychlila růst na 3,9 procenta. V předchozím čtvrtletí se HDP zvýšil meziročně o 1,4 procenta. Mezičtvrtletně pak ekonomika v prvním kvartálu expandovala o rekordních 2,8 procenta.

Růst polského HDP