Polská koalice si ve svém čele přeje ženu, Tuska zřejmě nahradí Kopaczová

Předsedkyně polské sněmovny Ewa Kopaczová

Předsedkyně polské sněmovny Ewa Kopaczová Zdroj: Jaroslaw Kruk, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Polský prezident Bronislaw Komorowski přijme ve čtvrtek demisi vlády Donalda Tuska a poté se setká s předsedkyní sněmovny Ewou Kopaczovou jako kandidátkou vládní koalice na předsedkyni nové vlády. Tusk odchází z čela polské vlády do Bruselu, kde se stane novým prezidentem Evropské unie.

O Kopaczové jako nástupkyni Tuska se hovořilo již dříve, ale až dosud nebylo známo, že se na ni shodla vládnoucí koalice Tuskovy Občanské platformy a Polské lidové strany. Kopaczová nyní stojí v čele Sejmu, dolní komory polského parlamentu.

Tuskova vláda by podle prezidentovy mluvčí měla podat demisi nejspíše už v úterý, po jednání bezpečnostní rady. „Prezident Komorowski tuto demisi přijme ve čtvrtek odpoledne a pak bude chtít si pohovořit s koaliční kandidátkou na premiérku, Ewou Kopaczowou,“ řekla Joanna Trzasková-Wieczoreková podle televize TVN 24. Dodala, že by prezident chtěl během této schůzky od Kopaczové uslyšet návrh na složení nové vlády.

Sedmapadesátiletá Kopaczová, původním povoláním lékařka, byla v letech 2007 až 2011 ministryní zdravotnictví. Předsedkyní Sejmu je od listopadu 2011. Po demisi vlády má prezident podle polské ústavy dva týdny na to, aby parlamentu navrhl nového premiéra.