Polský protikorupční úřad prohledal kanceláře majitele českého Unipetrolu

Pracovníci polského protikorupčního úřadu CBA uskutečnili prohlídky v kancelářích největší polské energetické společnosti Orlen. S odvoláním na sdělení úřadu o tom informovala agentura PAP. Orlen v České republice vlastní zpracovatele ropy Unipetrol.

Protikorupční úřad uvedl, že pracovníci jeho varšavské pobočky provádějí úkony ve firmě Orlen na žádost gdaňské prokuratury. „V zájmu pokračujícího řízení nebudeme v této fázi poskytovat žádné podrobnější informace,“ dodal.

Rozhlasová stanice Radio Zet s odvoláním na neoficiální informace uvedla, že pracovníci CBA vstoupili do prostor firmy Orlen v časných ranních hodinách a prohledávali kanceláře nejvýznamnějších představitelů podniku. Dodala, že podle těchto neoficiálních informací byla „v rámci vyšetřování týkajícího se korupce“ prohledána rovněž kancelář šéfa společnosti Daniela Obajteka. Pracovníci úřadu podle stanice zajišťovali důkazy v papírové i v elektronické podobě.

Nová polská vláda tvrdí, že za předchozí, osmileté vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) se do vedení státních podniků dostali lidé loajální této straně a že státní firmy byly často využívány k osobním a politickým účelům.