Polští konzervativci obsadili televizi, povede ji bývalý náměstek

Nový ředitel polské veřejnoprávní televize Jacek Kurski

Nový ředitel polské veřejnoprávní televize Jacek Kurski Zdroj: CTK

Polský ministr státního pokladu jmenoval novým šéfem veřejnoprávní televize dosavadního náměstka ministra kultury Jacka Kurského. Vládnoucí konzervativci rozhodli rovněž o obsazení místa ředitelky polského rozhlasu, kterou se stane novinářka Barbara Stanislawczyková. Kabinet přikročil k výměně na vedoucích pozicích v dosud na vládě nezávislých médiích den poté, co prezident podepsal široce kritizovanou novelu mediálního zákona.

Nová norma, kvůli níž se bude právní situací v Polsku příští týden zabývat Evropská komise, pravomoc jmenovat vedení a členy dozorčích rad veřejnoprávní televize a rozhlasu svěřuje ministrovi státního pokladu. Až dosud přitom byla tato místa obsazována na základě veřejných konkurzů.

Kurski je bývalým poslancem vládní konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), který loni pomáhal s prezidentskou kampaní tehdejšímu členovi této strany Andrzeji Dudovi. Po říjnovém jasném vítězství PiS v parlamentních volbách mu připadla funkce náměstka ministra kultury odpovědného za veřejnoprávní média.

„Jacek Kurski dokonale zná a chápe média. Je to člověk, který ví, jak musí média fungovat, aby zaručila všem Polákům přístup k objektivním a spolehlivým informacím o politickém dění,“ komentoval výběr politicky vyhraněného kandidáta ministr Dawid Jackiewicz.

Zatímco podle PiS Kurski přispěje ke kvalitnější a vyváženější podobě programu, polská opozice tvrdí, že vláda bude prostřednictvím nového vedení televizi fakticky ovládat. „Těžko najít méně vyhraněného politika PiS, který by měl vést televizi. O jakékoli apolitičnosti nemůže být ani řeč,“ komentoval jmenování šéf opoziční lidové strany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Chtěl bych, aby to, co je v Polské televizi dobré, zůstalo, a to špatné bylo změněno

Do pozice ředitelky rozhlasu jmenoval ministr novinářku a bývalou šéfredaktorku společenského měsíčníku Sukces Barbaru Stanislawczykovou.

Kurski dnes prohlásil, že nehodlá televizi od základu měnit, neboť v ní pracuje řada profesionálů. „Chtěl bych, aby to, co je v Polské televizi dobré, zůstalo, a to špatné bylo změněno,“ řekl čerstvě jmenovaný ředitel novinářům.

Noví šéfové by měli vést mediální organizace nejméně do doby, než začne platit další chystaný mediální zákon, který má podle plánů PiS změnit fungování veřejnoprávních médií mnohem výrazněji.

Z veřejnoprávní televize, rozhlasu, agentury PAP i 17 regionálních rozhlasových stanic se podle připraveného návrhu stanou státní podniky. Všem jejich zaměstnancům skončí smlouvy a o jejich obnově rozhodne nové vedení. To jmenuje nově vytvořená Rada národních médií, o jejímž složení bude rozhodovat parlament a prezident.