Poražení venezuelští socialisté usilují o vlastní parlament

Příznivci venezuelské opozice slaví volební vítězství

Příznivci venezuelské opozice slaví volební vítězství Zdroj: ctk/ap

Institucionální chaos a boj o moc čekají zřejmě v příštích týdnech podle analytiků Venezuelu, která by přitom měla řešit zejména hlubokou ekonomickou krizi. Od ledna bude mít totiž v parlamentu dvoutřetinovou většinu opozice, ale vládní socialisté chystají ustavení vlastní zákonodárné instituce, která zatím nikdy neexistovala a ani socialisté neupřesnili, jak by měla fungovat.

Na posledním řádném zasedání končícího parlamentu v úterý jeho předseda Diosdado Cabello oznámil, že byl ustaven Komunální parlament. Označil ho za „nejvyšší instanci lidové moci“, která jeho prostřednictvím bude ovládat zdroje země a přijímat zákony. Opozice takový krok odmítá s tím, že by šlo o „paralelní Národní shromáždění“ a že by se tím porušila ústava.

„Ztratili AN (parlament) a teď Diosdado ustavuje 'Komunální parlament'… A to je co?,“ ptá se například venezuelský server La Patilla. Ani sám Cabello neupřesnil, jak by taková instituce měla fungovat. I když základ v zákoně má. Inicioval ho někdejší prezident Hugo Chávez v roce 2010.

'Komunální parlament' A to je co?


Cabello v úterý také oznámil, že 22. a 23. prosince se bude konat mimořádné zasedání Národního shromáždění (AN), na němž by mělo být schvalováno tucet nových ústavních soudců. V dosavadním parlamentu mají socialisté většinu, ale 5. ledna o ni po 16 letech přijdou. Jmenováním nových ústavních soudců si socialisté chtějí udržet pod svou mocí ústavní soud, neboť ten má pravomoc zvrátit zákony přijaté parlamentem.

Už minulý týden schválil končící parlament veřejnou ochránkyní lidských práv soudkyni Susanu Barreirosovou (34), která letos poslala na téměř 14 let do vězení lídra opozice Leopolda Lópeze za „protivládní spiknutí“. Současný parlament by ještě mohl upevnit moc socialistů také tak, že by prodloužil o šest či 12 měsíců platnost zákona, který umožňuje prezidentovi Nicolási Madurovi vládnout pomocí dekretů a který platí do 31. prosince.