Porošenko dohodl v Emirátech dodávky zbraní na Ukrajinu

Ukrajinský prezident Viktor Porošenko za zbrojním veletrhu IDEX v Abú Dhabí

Ukrajinský prezident Viktor Porošenko za zbrojním veletrhu IDEX v Abú Dhabí Zdroj: ctk/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během návštěvy zbrojařského veletrhu v Abú Zábí prý dohodl dodávky zbraní ukrajinské armádě, která na východě země čelí tlaku proruských separatistů. Porošenko ohlásil, že Ukrajina na veletrhu uzavřela dvacítku kontraktů na dodávky zbraní. Konkrétní druhy zbraní a jejich množství oznámeny nebyly.

Podle vyjádření poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka se Arabové, na rozdíl od Evropanů a Američanů, nebojí hrozeb ruského prezidenta Vladimira Putina o rozpoutání třetí světové války v případě dodávky zbraní a vojenské techniky Ukrajině.

„Navíc je jasné, že mají své vlastní účty s Putinem, přihlédne-li se k poklesu cen ropy skoro na polovinu a k nestabilitě po celém světě, která překáží rozvoji Spojených arabských emirátů. A tak to (dodávky zbraní Ukrajině) bude jejich malinká pomsta,“ citoval Haraščenka zpravodajský server lenta.ru.

Současně připomněl, že Putin v pondělí v televizním rozhovoru odhadl, že ukrajinský konflikt nepřeroste ve válku. Evropská unie dodávat zbraně Ukrajině dosud odmítá, Spojené státy nicméně tuto možnost zvažují a Kyjev už odeslal do Washingtonu seznam nejnaléhavějších potřeb.

Dvě desítky kontraktů

„Během zbrojní výstavy Ukrajina uzavřela řádově dvě desítky kontraktů na dodávky zbraní,“ řekl Porošenko v Abú Zábí podle zpravodaje TASS. Podepsané kontrakty se podle prezidenta týkají dodávek obranných zbraní a byly uzavřeny s evropskými, americkými a blízkovýchodními firmami.

Porošenko rovněž ohlásil uzavření několika kontraktů na vývoz ukrajinských zbraní v hodnotě několika desítek milionů dolarů. Tyto finanční prostředky také mají být využity k modernizaci ukrajinské armády.

Radek Palata: Kyjev potřebuje zvýšit obranyschopnost