Porošenko jmenoval gubernátorem Zakarpatské oblasti svého člověka

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Gubernátor Hennadij Moskal, který dosud stál v čele Luhanské oblasti, částečně ovládnuté proruskými separatisty, se stal novým šéfem Zakarpatské oblasti na opačném, západním konci Ukrajiny. Oznámila to dnes ukrajinská média s odvoláním na rozhodnutí prezidenta Petra Porošenka.

Moskal působil v bezpečnostních složkách od roku 1973, z inspektora se vypracoval až do křesla náměstka ministra vnitra a hodnosti policejního generálporučíka. V Zakarpatsku býval oblastním policejním náčelníkem v polovině 90. let, posledních deset let však působil na východě země, kde se podle tisku také musel potýkat s pašováním, které je spolu s korupcí považováno za hlavní problém Zakarpatska, a to i kvůli propojení s místními politickými elitami.

Zatím není jasné, kdo Moskala, často fotografovaného v polní uniformě, nahradí v čele Luhanské oblasti. Závažnost situace na západě země poodhalil víkendový incident u Mukačeva, kde v přestřelkách mezi ozbrojenci z pravičácké bojůvky Pravý sektor, údajnými bandity spřízněnými s místním poslancem a policisty zahynuli tři lidé a desítka dalších utrpěla zranění. V pozadí sporu prý bylo právě přerozdělování sfér vlivu a zisků z pašování.