Porošenko: Krizi na Ukrajině vyřeší jedině mírové dohody z Minsku

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

K pokojnému řešení krize na východní Ukrajině nevede jiná cesta než přes mírové dohody z Minsku. Dnes to na mimořádné schůzi bezpečnostní rady v Kyjevě prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. V zemi je dnes vyhlášen smutek za 30 civilních obětí, jež si vyžádalo sobotní ostřelování přístavního města Mariupol, za které jsou podle Porošenka odpovědní povstalci podporovaní Ruskem. Vyplynulo to prý i z odposlechů ukrajinských bezpečnostních složek.

Americký prezident Barack Obama dnes obvinil Moskvu, že k nynějšímu vyhrocení situace na Ukrajině přispěla podporou separatistů. Rusko podobné výtky opakovaně odmítá a dnes naopak obvinilo Kyjev, že jsou to ukrajinské jednotky, kdo ostřeluje obytné čtvrti.

„Zahájit politický proces k uklidnění situace zůstává naší prioritou. Nevidíme jinou alternativu než dohodu z Minsku,“ řekl Porošenko. Zároveň ale podle agentury Interfax vyslovil v souvislosti s novým rozhořením bojů obavy, že proruští separatisté od minských úmluv jednostranně odstoupili.

Separatisté schůzku v Minsku zpochybňují
Vyjednávač luhanských rebelů Vladislav Dejněgo zpochybnil možnost uspořádat v běloruské metropoli v nadcházejícím týdnu schůzku, neboť návrat ke konstruktivnímu dialogu je prý možný jen tehdy, pokud Kyjev učiní skutečné kroky k míru. „Nemyslím si, že by za nynějších podmínek byl k jednání kontaktní skupiny představitelů Ukrajiny, Ruska, OBSE a povstalců v Minsku důvod,“ prohlásil ještě před zasedáním ukrajinské bezpečnostní rady Dejněgo.

Unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová svolala na čtvrtek mimořádnou schůzku ministrů zahraničí EU, jejímž hlavním tématem bude právě situace na Ukrajině. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin ji za to na Twitteru poděkoval a dodal, že už je „načase jednat“.

Podle prezidenta Porošenka i odposlechy, které získaly ukrajinské tajné služby, ukazují, že za útokem v Mariupolu stojí povstalci. „Telefonáty a zachycené konverzace přes vysílačky, získané ukrajinskými bezpečnostními složkami, nezvratně dokazují, že útok byl spáchán teroristy, kteří jsou bohužel podporování Ruskem,“ prohlásil Porošenko.

Vyvinout na Rusko další tlak dnes přislíbil také Obama. Spojené státy podle něj zváží všechny cesty s výjimkou vojenské, jak Moskvě zabránit vměšovat se do ukrajinské krize.

Část vybuchlé rakety Grad na sídlišti v ukrajinském MariupoluČást vybuchlé rakety Grad na sídlišti v ukrajinském Mariupolu | ctk/APČást vybuchlé rakety Grad na sídlišti v Mariupolu (foto: ČTK/AP).

„Jsme hluboce znepokojeni tím, jak Rusko nyní porušilo příměří, řekl Obama během návštěvy Indie. Zdůraznil, že agrese separatistů je možná díky „ruské podpoře, ruskému vybavení, ruským penězům, ruskému výcviku a ruským jednotkám“. Zároveň dodal, že by nepomohlo „zaplést se do vojenského konfliktu s Ruskem“.

Za mrtvé může Ukrajina, říká Lavrov

O aktuální situaci na Ukrajině dnes telefonicky jednali ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry. „Lavrov zdůraznil připravenost Ruska učinit vše, co je v jeho moci, aby přiměl zúčastněné strany k mírovému řešení,“ uvedla v prohlášení ruská diplomacie.

Ta zároveň kritizovala Ukrajinu, že se všemi způsoby snaží zabránit přímému dialogu s Doněckem a Luhanskem a že očividně nastavuje kurz vojenského potlačení jihovýchodu Ukrajiny. Lavrov rovněž podle AFP řekl, že za desítky mrtvých v posledních dnech může Ukrajina, neboť její armáda opakovaně ostřeluje civilní čtvrti, čímž porušuje dohody z Minsku.

Ukrajinská bezpečnostní rada se dnes sešla v reakci na sobotní incident v Mariupolu. Kyjev tvrdí, že palbu na obytnou čtvrť vedli proruští separatisté. Ti ale toto obvinění odmítli a odpovědnost za 30 mrtvých civilistů a zhruba 90 zraněných připsali ukrajinským vojenským silám.