Porošenko: Kyjev ratifikuje dohodu s EU ještě v září

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: CC:CC-BY-3.0-DE/Kathrin Mobius/wikimedia.org

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v Minsku ujistil šéfku unijní diplomacie Catherine Ashtonovou, že Kyjev ratifikuje asociační dohodu s Evropskou unií ještě před říjnovými parlamentními volbami. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na Porošenkova poradce Valerije Čalého.

Porošenko v pondělí rozpustil parlament, který však má dále pracovat až do zvolení nové sněmovny v hlasovaní vypsaném na 26. října. Prezident tak mohl Ashtonovou ujistit, že „dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii budou ratifikovány v září“.

„Dohoda povede na Ukrajině k zavedení skutečných reforem,“ uvedl Porošenko a dodal, že sblížení s Evropskou unií představuje pro Ukrajinu „civilizační volbu“, která není proti nikomu zaměřena, ale naopak by měla zlepšit vztahy se sousedy.

Jednání v Minsku

V Minsku se má Porošenko setkat i s prezidenty Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Kromě ozbrojeného konfliktu se má jednat rovněž o dopadech asociační dohody Ukrajiny a EU a o dodávkách ruského zemního plynu.

Právě to, že předchozí prezident Viktor Janukovyč nakonec odmítl asociační dohodu s EU loni v listopadu podepsat, vyvolalo v Kyjevě protesty, které přerostly v pouliční boje a svržení Janukovyčova proruského režimu. Moskva zareagovala anexí Krymu, vzápětí na východě Ukrajiny vypuklo proruské povstání, které se ukrajinská armáda dosud snaží potlačit.