Porošenko má vítězství na dosah, v Doněcku se ale bojuje

Petro Porošenko

Petro Porošenko

Ukrajinská volební komise dnes potvrdila nedělní předvolební odhady, které pasovaly miliardáře Petra Porošenka do role jasného vítěze prezidentských voleb. Po sečtení čtyř pětin volebních lístků bylo oznámeno, že oligarcha má 54 procent hlasů a vyhrál nejspíš už v prvním kole. Naději na okamžitý mír ale hlasování nepřineslo. Dramatické boje na doněckém letišti dnes optimistům připomněly, že ke klidu na východě Ukrajiny je stále daleko.

„Už nyní lze udělat hlavní závěr: znovu hlasovat nebude nutné,“ prohlásil dnes o zbytečnosti druhého kola prezidentských voleb předseda ukrajinské centrální volební komise Mychajlo Ochendovskyj. Konečné výsledky sice zatím ohlášeny nebyly, nicméně úřady nepředpokládají zásadní odchylku od dílčích údajů. Podle nich Porošenka podpořilo 54,04 procenta voličů a oligarcha má velký náskok před expremiérkou Julijí Tymošenkovou, která dostala kolem 13,12 procent hlasů.

„Protiteroristická operace nesmí trvat týdny a měsíce, musí a bude trvat hodiny,“ řekl dnes novinářům vítěz voleb. Je prý ochoten diskutovat s nespokojenci z východu země, „teroristům“ ale smír nabídnout nehodlá. Porošenko slíbil armádě novou výzbroj a prohlásil, že ozbrojené operace proti povstalcům musejí být účinnější.

Jeho slova se dnes pokusila potvrdit ukrajinská armáda, která tvrdě odpověděla na útok separatistů na doněcké mezinárodní letiště. Vojáci nasadili stíhací a bombardovací letouny a bojové vrtulníky a ozbrojené proruské radikály se pokusil rozehnat výsadek ukrajinských parašutistů. Město je podle médií ochromeno, doprava v centru se zastavila, mobilní telefony nefungují.

První reakce na ukrajinské volby dnes přišla z Moskvy, která prohlásila, že hlasování respektuje. Rusko je podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova připraveno k dialogu s Porošenkem, Kyjev by ale neměl stupňovat operaci proti povstalcům a s Ruskem by měl jednat přímo, bez prostředníků. Porošenko naopak soudí, že rusko-ukrajinské jednání by měly zprostředkovat Spojené státy a Evropská unie.

Setká se s ruským vedením

Porošenko oznámil, že s ruským vedením se setká v první polovině června. Ještě předtím chce ale 4. června ve Varšavě jednat s partnery z USA a EU. Bude mezi nimi zřejmě i český prezident Miloš Zeman, který v té době bude v Polsku pobývat na oslavě 25. výročí voleb, které v roce 1989 pootevřely Polsku cestu ke svobodě.

Zeman dnes budoucímu ukrajinskému prezidentovi ke zvolení blahopřál, zvolení nové ukrajinské hlavy státu přivítal i premiér Bohuslav Sobotka. „Jsem přesvědčen o tom, že zvolení nového ukrajinského prezidenta je prvním výrazným krokem ke stabilizaci situace na Ukrajině. Prezident má jasný, nezpochybnitelný mandát, dokonce zvítězil už v prvním kole, takže v tuto chvíli už nebude možné zpochybňovat autoritu ukrajinského vedení,“ uvedl premiér.

Brusel výsledek voleb vítá

Uznání adresovali do Kyjeva i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle jejich hodnotící zprávy dávají volby ukrajinskému vedení mandát zahájit dialog s povstalci na východě země. Navzdory nepřátelské atmosféře, která na východě Ukrajiny hlasování provázela, a přes pokus ozbrojených skupin volby narušit, OBSE hlasování považuje za platné.

Sbor gratulantů dnes doplnilo i vedení EU. Podle šéfa Evropské komise Josého Manuela Barrosa může výsledek prezidentských voleb přispět k obnově bezpečnosti na Ukrajině. „Vítáme zároveň prohlášení Ruské federace, které naznačuje, že Moskva bude respektovat vůli ukrajinských voličů a naváže dialog s novým ukrajinským prezidentem,“ praví se v prohlášení, které spolu s Barrosem podepsal unijní prezident Herman Van Rompuy.