Porošenko navýšil svůj majetek o pětinu, ukrajinští oligarchové ale zchudli

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je jediným z desítky nejbohatších Ukrajinců, jehož majetek se během uplynulého roku neztenčil, ale naopak vzrostl. Vyplývá to z žebříčku, který zveřejnil časopis Novoje Vremja. Prezidentovo jmění se podle tohoto odhadu za poslední rok zvýšilo o 20 procent na 979 milionů dolarů (24 miliard korun), díky čemuž Porošenko postoupil z deváté na šestou příčku. Byznys se sladkostmi, kterému se Porošenko věnuje, totiž navzdory krizi na Ukrajině stále kvete.

Porošenko při zvolení do čela státu loni v květnu sliboval, že své čokoládovny Rošen prodá, dosud tak ale neučinil, protože prý v krizi pro to není příhodný okamžik.

„Dolce vita je více než jen metafora, pokud jde o Porošenkovo podnikání,“ poznamenal ironicky časopis, podle kterého Porošenko úspěšně podniká i v bankovnictví. Ukrajinský bankovní systém se přitom hroutí a šedesátka finančních ústavů byla uzavřena.

Agentura AFP chtěla získat vyjádření Porošenkova mluvčího, nepodařilo se jí ho ale kontaktovat. Nejbohatším Ukrajincem je Rinat Achmetov, který podniká v ocelářství. Na první příčce zůstal i přesto, že mu odhadovaný objem majetku klesl o 56 procent na 4,5 miliardy dolarů (asi 110 miliard korun).

Majetek deseti nejbohatších lidí na UkrajiněMajetek deseti nejbohatších lidí na Ukrajině | ctkMajetek deseti nejbohatších lidí na Ukrajině (zvětšíte kliknutím)

Ukrajina prožívá hlubokou hospodářskou krizi, kterou ještě zhoršuje konflikt s proruskými separatisty na východě země. To pocítila i většina oligarchů. Peníze se ale podle časopisu Novoje Vremja daly vydělávat i za současných podmínek, a to ve farmaceutickém průmyslu, potravinářství a při řízení státu.

Do první stovky nejbohatších Ukrajinců zařadil časopis 96 mužů a jen čtyři ženy. Pro srovnání - všechno jejich jmění dohromady by stačilo pouze na čtyři procenta akcií americké společnosti Apple.

Oligarchové, hejbejte se! Elita Ukrajiny utekla, ta nová chystá privatizaci

Tři sta miliard pro Kyjev. Zajistí si oligarcha díky investicím svobodu?