Porošenko obvinil Rusko, že má na Ukrajině pořád mnoho vojáků

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes obvinil Rusko, že stále udržuje silnou vojenskou přítomnost na východě Ukrajiny. Po setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem Porošenko dodal, že mnoho ruských vojáků zůstává podle něj především v oblasti Donbasu. Porošenko se takto vyjádřil několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin poprvé přiznal, že na Ukrajině jsou přítomni ruští občané "s vojenskými úkoly".

„To obvykle nazýváme vojáky,“ komentoval Putinova slova Stoltenberg, citovaný agenturou AP. „To, co dnes (Putin) řekl, je v podstatě to samé, co tvrdíme celou dobu,“ dodal šéf Severoatlantické aliance, podle nějž má NATO informace o přítomnosti ruských občanů na Ukrajině od svých zpravodajců, nevládních organizací i médií.

Stoltenberg zdůraznil, že odpovědnost za dodržování dohod z Minsku, které stanoví podmínky zastavení palby a politického urovnání konfliktu mezi Ukrajinou a proruskými separatisty, tak podle něj nese především Moskva. Putin dosud přítomnost ruských vojáků ve východoukrajinském Donbasu popíral a byl ochoten nanejvýš připustit přítomnost ruských dobrovolníků na straně separatistů.