Porošenko parlamentu navrhl zrušit neutralitu Ukrajiny

Prezident Petro Porošenko

Prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl parlamentu zrušit neutralitu země. Návrh podle jeho tiskové služby zdůvodnil neúčinností tohoto statusu s ohledem na nynější události. Úmysl zrušit vojenskou nezúčastněnost šéf ukrajinského státu oznámil ve středu při návštěvě Polska.

„Neutrální status Ukrajiny, který byl zakotven v zákoně o principech vnitřní a zahraniční politiky, se ukázal jako neúčinný, pokud jde o ochranu před vnější agresí a nátlakem,“ konstatuje se v odůvodnění předloženého návrhu změn ve zmíněném zákonu.

Prezident přitom návrh určil jako naléhavý k mimořádnému projednání zákonodárným sborem, Nejvyšší radou. Petro Porošenko ve středu při projevu v polském parlamentu, Sejmu, oznámil, že po návratu do Kyjeva hodlá předložit poslancům návrh na zrušení ukrajinské neutrality. V souvislosti s tím také prohlásil, že jeho země „opět nabere kurz směrem k začlenění do euroatlantického bezpečnostního prostoru“. O NATO, jehož členské země se v současnosti staví k případnému ukrajinskému přijetí různě, se ale konkrétně nezmínil.

Neutrální status Ukrajiny se ukázal jako neúčinný


Porošenkova tisková služba také informovala, že prezident chce příští týden navrhnout vytvoření ústavní komise, jejímž hlavním úkolem má být provést už v příštím roce změny v ústavě týkající se decentralizace moci.

Decentralizace je jedním z klíčových prvků nynější krize na východě Ukrajiny. Tamní proruští separatisté by oblasti, které ovládají - Doněckou a Luhanskou -, nejraději připojili k Rusku, ale na pokyn Moskvy by se spokojili s federalizací Ukrajiny. Nynější vedení země je ochotno oběma regionům poskytnout určitý speciální status, ale o federalizaci nechce ani slyšet.