Porošenko se opět sejde s Putinem, očekává složité jednání

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že se příští týden v italském Miláně opět setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Jednat spolu mají o konfliktu na východě Ukrajiny, kde ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatisty podporovanými Moskvou. Jak Porošenko uvedl, očekává, že rozhovory nebudou jednoduché.

V Miláně se 16. a 17. října koná evropsko-asijský summit ASEM, na kterém se sejdou nejvyšší představitelé téměř padesáti evropských a asijských zemí.

„Nemyslím si, že půjde o jednoduché rozhovory. Jsem na to zvyklý, mám množství zkušeností s velmi obtížnými diplomatickými jednáními. Jsem ale optimistou,“ řekl ukrajinský prezident novinářům. Jak dodal, k jeho jednání s Putinem se možná připojí i někteří evropští vůdci. Moskva podle něj hraje klíčovou roli v nastolení míru v jeho zemi.

Vůbec poprvé od Porošenkova zvolení letos v květnu se oba státníci potkali v červnu v Normandii při oslavách výročí vylodění spojenců. Podruhé Porošenko s Putinem osobně jednal koncem srpna v Minsku, a to i mezi čtyřma očima. Jejich schůzka posléze vyústila v uzavření příměří mezi vládními jednotkami a povstalci na východní Ukrajině, klid zbraní je ale často porušován.

Konflikt si podle OSN vyžádal více než 3600 mrtvých a asi 8500 raněných. Kyjev a Západ obviňují Rusko, že povstalce podporuje zbraněmi i přímo ruskými vojáky, což Moskva popírá.